ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оръжеен търговец – партньор на Пеевски се превъплъщава в… мандраджия

Лакрима

Изчезналият от политическият хоризонт напоследък депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски изглежда се кани да изчезне  и от бизнеса. Разбира се след като разпродаде това, което успя да натрупа  през  годините и от момче за поръчки на покойния бос на „Мултигруп“   продължи  нататък   като голям  милионер. Тези дни стана ясно, че в стремежа си  

да „кешира“ натрупаното

използва всякакви форми  – например  да превърне оръжеен търговец …в мандраджия.

Наскоро се разбра,  че Пеевски се е разделил със свързаната с него фирма "Лодис инвест". Тя се занимава с производството на млечни продукти, известни у нас под марката „Lacrima“. Справка в регистрите показва, че дружеството, което е било изцяло заложено в Българската банка за развитие през ноември 2014 г. ( бел.ред. след като беше фалирана Корпоративна търговска банка, която  финансираше компании ,свързаните с Пеевски ) срещу любезно отпуснат кредит от 8 млн.евро, е успяло да заличи залога във финансиращата институция в края на октомври миналата година.

Новият собственик на дружеството е „Евро Инвестмънт Холдинг“ АД, управлявано  от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах Ал-Нуаими, за който се знае, че се занимава и с оръжеен бизнес. Името на този ортак на Пеевски не се появява за пръв път  в информации  за  врътки  с имотите и фирмите, свързани с корпулентния политик-бизнесмен. В началото на 2018 г. в. „Банкеръ“ публикува текст  под заглавие „Иранец замита сделките за Полиграфическия комбинат“  в столицата. В него разказахме за изпипаната схема, по която Полиграфическият  комбинат на бул. „Цариградско шосе“ №47    плюс  огромния имот и всички сгради, и съоръжения на бившата цигарена фабрика на бул. "Цар Борис" № 134 са били прехвърлени на специално създаденото за целта дружество  "СФ-БТ"  ( тогава собственост на "София- Булгартабак"), а самото то е препродадено на  дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ", регистрирана в Свободна зона Джебел Али в Дубай, в Обединените  арабски емирства, и представлявана от изпълнителния й  директор Уалид Абделсеид  Мохамед Ахмед.

Само няколко месеца по-късно

той спазарява за 25 млн. евро  емблематичната за българската столица  сграда – на  Полиграфическия  комбинат, която е и паметник на културата.  Купувач е  именно иранецът ал Нуаими, чрез едноличната си фирма "Алнуаими груп" . Тя пък от своя страна е 100% собственост на "Евро Инвестмънт Холдинг" , който също е собственост на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими.

В началото на 2019 г.  в  своя  публикация  под заглавие „Прокуратурата като "селекционер", в. Банкеръ“ разказа как две фирми „легализират“ доста съмнителни вземания от фалираната Корпоративна търговска банка – на обща стойност близо  13 млн. лева. И как синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова     вписват въпросните фирми като привилегировани кредитори на банката, въпреки сигналите,подавани  две години подред до Върховната касационна прокуратура  – както от  НПО "Ние, Гражданите“, така и от двамата бивши директори на Корпоративна търговска банка Георги Христов и Георги Зяпков. Във въпросните сигнали  се съобщава  за скандалното фалшифициране на документи, чрез които две фирми  – "Ардастрой"  и "Аполо инженеринг" ( за които се говори, че са приближени до Пеевски)  бяха признати за обезпечени кредитори на банката. Прокуратурата обаче проспа тези сигнали и в крайна сметка,  именно "Аполо инженеринг" , която е собственост на  Муханнед Наджим Абдуллах ал-Нуаими успя да си прибере цялата претендирана сума от 3.94 млн. лева., а не около 11% от нея, както всички редови вложители на банката.

Преди година пък името на иранеца пак нашумя   покрай направената от него инвестиция – за 14 млн. лв,. в „Тракия икономическа зона“. Тогава кметът на община Марица Димитър Иванов със задоволство представи  инвеститора в новата фабрика за преработка на плодове и зеленчуци, която ще бъде изградена от  "Балкан агрикалчарал" – собственост на  Муханнед ал-Науаими.

Очевидно

оръжейният търговец се е насочил към бизнеса с изхранването на населението.

Но нека се върнем на сегашната  му сделка, с която започнахме. Справка във фирменото дело на компанията "Лодис инвест"  показва, че тя е прехвърлена заедно с дъщерните си дружества на "Евро инвестмънт холдинг".  Според представения в Търговския регистър договор продажбата е станала на 6 юли. Цената умело е прикрита –  някой предвидливо я е посочил като „ уредена в анекс“. Но той  не е регистриран във фирмената партида на дружеството.  От документите става ясно също , че още на 8 януари тази година е имало предложение от "Евро инвестмънт холдинг" да изкупи "Лодис инвест", като на купувача  се прехвърлят и  дъщерните му дружества. На практика те  нямат дейност, но при продажбата им са преименувани. Така например "Бул лакт" е прекръстено на "Лакрима хранителна индустрия". Неговото дъщерно дружество "Милк тех България"  пък става "Лакрима млечна индустрия“.

Като управляващи  на компанията – майка "Лодис инвест" са вписани Милена Захариева и Борислав Василев. Самият Ал Нуаими фигурира само като управител на дъщерните дружества. За управител на клона на "Лодис инвест" в Пазарджик, където са мощностите на дружеството, е назначена Дамяна Николова. Според информациите за нея,  тя е производствен директор на мандрата в Пазарджик още от  2013 година. Предишният  й опит в бранша са  близо 10 години  й стаж в "Обединена млечна компания". Работила е и като производствен мениджър в "Каменица" и PepsiCo.

За сегашното финансово състояние на дружеството не може да се говори конкретно  , тъй като финансовият му отчет за миналата година все още не е публикуван. Последната публична информация е от отчета   за  2018 г. , според който "Лодис инвест" отчита малко над 10.2 млн. лв. приходи и 370 хил. лв. печалба.

 

 

Минало незабравимо

 В. "Банкеръ", август 2016 година:

"Българското мляко заминава към офшорки"

"Преди дни научихме, че дружеството "Лодис инвест", което произвежда млечни продукти с марките Lacrima и Frezco, има нов собственик. От "Тера линд" дяловете са прехвърлени на "Дореко комерс". Но и преди, и след сделката бизнесът си остава свързан с Делян Пеевски. А кого той представлява някой ден може и да научим. Засега действията му издават единствено засилен афинитет към офшорките. Затова и в тях усилено се прехвърлят активите, които контролира. Така и млечните продукти станаха притежание на островни пощенски кутии. Защото регистрираната у нас "Дореко комерс" е собственост на дружеството Doreco Limited с официален адрес: Британски Вирджински острови. Негов агент пък е "Мосак Фонсека" – същата фирма, заради която гръмна скандалът Panama Papers. Но нали всяко чудо е за три дни, тези неща вече не се помнят.

 "Дореко комерс" е и едноличен собственик на "Принт трейдинг" ЕАД. Запознатите с историята ще се сетят, че предишното му име беше "ИПК Родина 1". То пък е инвеститорът в оная печатница на изданията на Пеевски, чийто градеж беше финансиран със 100 млн. лв. от фалираната Корпоративна търговска банка, а сега се продава от частен съдебен изпълнител за символичните 2.3 млн. лева.

Островната компания е собственик и на още две регистрирани у нас дружества – рекламната агенция на "Булгартабак" – "Сода комюникейшънс", и "БГ бизнес солюшънс", което внедрява управленски системи. Сред клиентите му са почти всички компании, свързвани с депутата, който според премиера Бойко Борисов още преди шест месеца беше напуснал страната…"

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст