ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само 10.4% от чужденците са дошли в България по бизнес дела

пари борса успех

Само 10.4% от чужденците, които са дошли в България през юли, са пътували дотук със служебна цел, разбираме от данните, представени от Националния статистически институт (НСИ). Това прави  73 382 човека. Явно мерките в отделните страни срещу разпространението на коронавируса  са оказали своето влияние. 

Но има и  нещо по-обезпокоително. От  седем европейски страни – Дания, Ирландия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Швеция, в България не е дошъл нито един човек, за да прави бизнес у нас. Вярно е, че те не са сред най-големите ни търговски партньори, но все пак…

 

Най-много посещения сред страните от тази група е имало от Швеция и Дания – съответно по 2679 и 2542 човека. От 26 август

Швеция

е оттеглила препоръката към своите граждани да не пътуват,( освен по неотложни причини)  до Нидерландия, България и Румъния, съобщава Ройтерс. Това   е добрата  новина.

През последните години стокообменът между България и Швеция леко расте, но едва през 2016, 2017, 2018 и 2019-а успяхме да постигнем положително търговско салдо в търговията с тази скандинавска страна.

През първите пет месеца на тази година обаче има спад и при износа, и във вноса от Швеция, но въпреки това експортът ни е бил по-висок. Стокообменът е за 359.8 млн. евро.

Шведските инвестиции у нас не са големи като стойност, но пък тук присъстват някои от най-големите им компании. Не може да не споменем SKF JCS – за производство на лагери в Сопот, Swedish Match – за производство на кибрит (със завод в Костенец), шведско-швейцарската ABB – с четири завода за електротехника. Тук е и IKEA – световноизвестната шведска марка за мебели и домашно обзавеждане, както и Hennes & Mauritz AB (H&M) – веригата за търговия с дрехи (втората по обем на продажбите модна групировка в света след испанската Inditex). 

Посланикът на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм приключва мандата си скоро. Редица успешни съвместни събития и инициативи белязаха мандата й, сред които представянето на проучване за възможностите и предизвикателствата пред бизнеса в България, извършено от Business Sweden в сътрудничество с Посолството на Швеция през 2017 и 2018-а. Създаването на Шведско-българската търговска камара също бе подпомогнато от посланик Бергхолм. 

Съгласно информацията от Търговския регистър на БТПП в страната работят активно 22 компании с шведско участие, както и 37 търговски представителства на шведски фирми.

От 29 август българските граждани, пристигащи в

Дания,

няма да бъдат подлагани на 14-дневна карантина. Министерството на външните работи на страната е променило  цветовия индекс за пътуване от и до България от "оранжев" на "жълт" след преоценка на ситуацията с Covid-19 в чужбина.

Безспорно бизнесът и туризмът ще имат полза от тази мярка.

През последните години търговията между България и Дания се активизира, макар без да достига някакви главоломни висини. Български фирми са изнесли през първите пет месеца стоки за 138.7 млн. евро за Дания, което е спад от 9.5 процента. Вносът обаче расте с 2.7% и е на стойност 120.8 млн. евро. Стокообменът е бил за 259.5 млн. евро, а търговското салдо е положително за България. 

Около 70 датски компании са основали дъщерни фирми в България. От тях около десетина са производители, докато останалите са търговски представителства или консултантски и инженерингови фирми.

Инвестициите от Дания не са големи, но е добре,че тук е компанията "Карлсберг брюърис", която произвежда бира в българските си дружества "Пиринско пиво" и "Шуменско пиво". Не можем да пропуснем датската верига за мебели Jysk, която вложи през 2019-а пари в изграждането на нов логистичен център в индустриалния парк в Божурище и в откриването на нови магазини. Инвестицията е на стойност 108 млн. евро.

Общо 705 600 чужденци са посетили България,

през юли тази година, показват данните  от НСИ. Те  сочат още, че с 66.1% по-малко са били гостите в сравнение с юли 2019-а. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани направления: "почивка и екскурзия" – с 85.6%, "служебно" – със 54.6%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – с 39.1 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст