Доц. Цветозар Томов: Машинно гласуване – да, но само чрез сканирана бюлетина

Цветозар Томов

Очаквах Борисов да прояви повече здрав разум, съмнявам се, че е бил в състояние да взима самостоятелни решения. Кризата ще завърши или с предсрочна оставка на сегашното правителство, или с много тежко изборно поражение на ГЕРБ на редовни избори. По-скоро първото. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ социологът Цветозар Томов.

Вижте цялото интервю с доц. Цветозар Томов тук:

https://www.youtube.com/watch?v=en48v3ZJJfU&feature=youtu.be

В интервюто доц. Томов каза още:

Проблемът с „мъртвите души“  е най-остър в Източните Родопи, където след „голямата екскурзия“ на нашите сънародници от турски произход, голяма част от тях се заселиха в Турция, но останаха български граждани и продължават да се водят в някакви избирателни списъци. Местните комисии знаят много добре кои са отсъстващите хора и това е база данни за злоупотреби.

Гласуване през интернет може само да увеличи злоупотребите.

Двете технологии за машинно гласуване са: с директно записване на вота и със сканиране на бюлетина. В нашия избирателен кодекс като единствено възможни са записани първите, а през тях могат да станат нови манипулации с гласове, те бяха компрометирани на много места по света. Все повече се налагат вторият тип системи. При тях има бюлетина, която се попълва по добре познатия начин и се пуска в машината, която работи като избирателна урна и съхранява автентичния вот, преброяването е моментално и няма никаква субективна намеса.

Има два типа измами. Единият е контролът върху вота на гласоподавателя – всичко, което наричаме купен и контролиран вот и което се разиграва пред безучастния поглед на охранителната полиция. Някои от големите партии имат координатори по места, които следят личните проблеми на отделните хора.

Вторият са фалшификациите на протоколи. Там е по-лесно та се установи измамата. Достатъчно е да се направи проверка на изходната документация, но ЦИК никога не е взимала решение за повторно отваряне на чувалите с бюлетини.

Няма страни без проблеми в изборните правила, въпросът е в дозата. В България дозата е висока.

При местните избори положението е най-тежко, това са най-мръсните избори. Явлението се разширява.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст