Д-р Жана Цонева: У нас гравитацията на парите изкривява всичко около себе си

Жана Цонева

За да възпроизведат богатствата си, богатите си купуват политици или правят партии като Ковачки. Какъв закон да ги озапти, това е безнаказаната класа. Гравитацията на парите изкривява всичко около себе си. Значи ни трябват и закони, които да ограничат прекомерното забогатяване и разрастването на неравенството. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ д-р Жана Цонева от изследователския колектив КОИ.

Вижте цялото интервю с д-р Жана Цонева тук:

https://www.youtube.com/watch?v=5tb3PCPM_Ss

В интервюто д-р Жана Цонева каза още:

Корупцията има две страни – корумпиран и корумпиращ. Никога няма да имаме цивилизован капитализъм, докато не спре вътрешната война сред елитите.

Да вземем едно от събитията, които отприщиха протестите – казусът „Осемте джуджета“. Какво се случи там. То е абсурдно. Един собственик на завод, чийто собствен син иска да му открадне фирмата, отива при най-големите мутри да си спасява бизнеса и да си реши семейните проблеми. В тази история няма добри герои – жертвата сам се е озовал при злодеите. Това е системен въпрос, пример какво е липсата на колективно съзнание. Така се подрива обществото. Всеки бизнес може да бъде откраднат.

Голямата акула изяжда по-малките и винаги ще се намери по-голяма. Щом и на Божков се случи… И сега той е пръв борец за законност. А корупцията го е облагодетелствала дълги години. Корупцията има две страни – корумпиран и корумпиращ. Никога няма да имаме цивилизован капитализъм, докато не спре вътрешната война сред елитите.

България беше във втория свят, искаше да се присъедини към първия, а се оказа в третия.

Не съм правен специалист, но всяко управление идва с антикорупционни намерения, а корупцията се увеличава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст