Съни Сънински: Живеем в оксиморона „Високо под земята“

Съни Сънински

Не можеш да потушиш гражданския порив, раздавайки пари. Зад тези пари трябва да стоят идеи – и нравствени, и икономически. Никой не може да обясни логично защо някакви пари се раздават на точно определени места. Такъв е случаят и с пенсионерите. Попитали една пенсионерка как се чувства, след като е получила допълнителни 50 лв. към пенсията и тя отговорила – като циганин преди избори. Това е виц. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ режисьорът и продуцент Съни Сънински, предприемач в културната индустрия.

Вижте цялото интервю със Съни Сънински тук:

https://www.youtube.com/watch?v=1h-pI8vHrbY&feature=youtu.be

В интервюто Съни Сънински каза още:

Преди 6 години написах роман, озаглавен „Високо под земята“. Представях си криминално фентъзи, в което най-високото място за взимане на решения е дълбоко под земята, далеч от очите на всички. Честно казано не съм си представял, че тогавашното ми въображение е описвало действителността, в която живеем.

Администрацията в България наброява 480 хиляди души. Всички те и семействата им пазят хляба си. Промяната застрашава съществуването им. Достоевски го е казал – оцеляването на народа не може да бъде ценност от само себе си. А хората у нас са притиснати да оцеляват.

Още когато стартира европейската помощ, започна и усвояването й. Вместо средствата да стигнат до максимален брой хора, те влязоха в определени кръгове. Самият премиер ги нарече „дерибеи по места“ – те станаха толкова мощни, че в един момент излязоха от контрола на централната власт, която ги създаде. Със или без съучастието на ЕС, европейските пари станаха основата на преобразуването на партиите от граждански сдружения в силови икономически групировки.

Г-жа Урсула фон дер Лайен е дала някакъв вид равенство между България и Беларус, като лош пример какво се случва в границите на ЕС.

Ресурсът за обединението е скрит някъде сред нас, неслучайно по площадите хората веят ликовете на Левски и Ботев. Ако погледнем семантично на ситуацията, парламентът в момента се намира в здание-символ на тоталитаризма. Сградата, на която пише „Съединението прави силата“ стои глуха, самотна и смълчана. Като режисьор нямам какво да добавя в тази символика.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст