Д-р Теодор Славев: Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари

Теодор Славев

Много в стила на министър-председателя – още от времето, когато беше кмет, – е сам да създава проблеми и сам да ги решава, като винаги е победителят и умиротворителят. В ситуацията на настоящия конфликт, залагането на подводни камъни и инструментите за това са различни. Най-напред е необоснованата финансова политика на правителството. План за излизане от вирусната криза няма, а пари се раздават без идея зя оценка на последствията, в някои случаи истерично. Което е необмислено и пречи изключително на инвестиционния климат. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Теодор Славев, част от екипа на Български институт за правни инициативи (БИПИ).

Вижте цялото интервю с Теодор Славев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=koelIw4N25g&feature=youtu.be

В интервюто Теодор Славев каза още:

За Брюксел е по-важно ние да сме тихи и услужливи, макар и бедни, отколкото умни, активни и благоденстващи. Въпреки декларираните заявки за върховенство на закона при разпределяне на евросредствата, те си затварят очите за това, което се случва в България. Установяване на автократични режими, с помощта на европейски пари.

Друг начин за програмиране на кризи или за запазване на кризисното статукво и олигархичния модел е чрез дизайн на пътеките, по които парите от ЕС отново ще бъдат предоставени на свързани с управляващите икономически субекти.

Следващият елемент е увеличаването на външните държавни заеми. От началото на тази година те са 8 млрд., като по време на карантината, когато парламентът не работеше, се гласува празен чек за 10 млрд. В публичния дискурс никой не знае какво е реалното състояние на финансите в България. А тежките времена тепърва предстоят.

Възможно е ГЕРБ да останат втора, може би даже трета политическа сила. Не е изключено да паднат и още по-надолу.

Избирането на Нинова означава, че ако тя продължава със социал-популистичните и националистични теми и с отказът да се концентрира върху икономическата проблематика, мафията и завладяването на държавата, БСП рискува също да се свие.

Колеги в Щатите наричат купуването на народна любов злоупотреба с държавен ресурс за електорални цели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст