ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Анна Кръстева: Рухна митът за безалтернативността на ГЕРБ

Анна Кръстева

"В последните дни чухме протестите да говорят с гласа на Вашингтон и на Брюксел. Вашингтон излезе с доклад, в който се говори за "ендемична корупция", Брюксел, ЕП, излезе с множество въпроси, които протестърите вече бяха задали. По-съществено от това колко души има на площада, че последните дни всички авторите говорят ярко и категорично с гласа на протестите. Ясно беше опровергана основната опорна точка на управляващите "Корупция има навсякъде по света". Това заяви пред БНР, програма "Христо Ботев", проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ.

Обвързването на евросредствата с върховенството на закона

"Урсула фон дер Лайен даде ясна политическа заявка, защото евросредставата у нас се използват за корупция – отиват в частни джобове, второ, за възпроизводство на съществуващия корупционен модел. Как става това – идват огромни евросредства, които така се разпределят при приятели, близки, фирми, че да създават клиентела, после тази клиентела гласува отново за управлението и така възпроизвежда този модел. Получава се един затворен кръг. ЕК е с много ясно съзнание за това как евросредствата могат да бъдат използвани не за развитие, а за възпроизвеждане на корумпирани управления. Този златен дъжд, който ще дойде от Брюксел, е важно да не завърти същия порочен кръг", обясни проф. Кръстева.

По думите й преградата, която слага ЕС, е спазването на върховенството на закона. Това означава няколко неща: Антикорупция. Правосъдна система, която да не служи на управляващите и да защитава бандите (по думите на евродепутатка), а да служи на гражданите. Това е, което ЕК се опитва да преведе в политически термини, да превърне във всекидневна работеща политика. Това е, което искат и гражданите.

Проф. Кръстева подчерта, че ГЕРБ идва на политическата сцена с обещание за повече европеистичност (партия за европейско развитие…), а дистанцията и ножицата между ГЕРБ и европейските ценности, практики и политики все повече се разтваря.

Социологическите проучвания

"Рухна митът за безалтернативност на ГЕРБ. ГЕРБ се изравни с БСП. Втората тенденция е, че двете водещи партии имат по-малко от половината предпочитания на българските партии… Очертан е профилът на силно свиващи се партии", допълни тя.

Проф. Анна Кръстева се спря и на проблемите за ярката некомпетентност на управляващия елит (на неевропейско ниво), който ни отдалечава от Европа, и за антиевропейското говорене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст