ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

1268 лв. достигна нетната заплата за издръжка за един работещ през юни

Пламен Димитров

През второто тримесечие на тази година продължава тенденцията за поскъпване на живота и нарастване на разходите за издръжка на живот, макар и с по забавени темпове в сравнение с първите три месеца на 2022 година. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство през юни достига 1268 лева. Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, живеещо само, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка. Необходимият нетен месечен доход за издръжка  на тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) пък през юни достига 2282 лева.

Това показва анализът на наблюдението на потребителските цени и Заплатата за издръжка за второто тримесечие на тази година, изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Данните бяха представени от президента на организацията Пламен Димитров и замесник-директора на Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) Виолета Иванова.

Данните показват, че за едногодишен период разходите за издръжка на живота за тричленно семейство нарастват с 358 лв. , а за един работещ от едночленно семейство със 199 лв., посочи Димитров. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 4.2%, а на годишна база с 15.6 процента.

Виолета Иванова обясни, че ускореното нарастване на необходимия месечен доход за издръжка се дължи на пълзящото движение нагоре на цените на хранителните стоки, енергоносителите и горивата следствие от двете кризи – COVID и войната в Украйна.

Наред с това, продължава да нараства цената на електроенергията за небитовите потребители, както и на петрола. През месец юни цената на суровия петрол достигна своя пик от 123.19 щ.д./барел и нараства с повече от 54% от началото на годината. Този ръст се пренесе у нас върху горивата (бензин/дизел) и през юни те регистрират ръст от 59.2% на годишна база, което се пренася в почти всяко производство.

Наред с това недостатъчно ефективни се оказват антикризисните мерки от въвеждането на 0% ставка на ДДС за хляба и брашното и отстъпката с 25 ст. на литър гориво. Експресното изследване между 6 и 9 юли показа, че реалното намаление на цените на хляба е между 2 и 6 на сто. Поевтиняването с 20%  е само в големите вериги, които не са достъпни са всички домакинства. Предстои ново изследване в началото на месец август за изменението на цените на хляба, но дори и то да отчете такова намаление, нашите прогнози са, че хлябът ще се задържи по-евтин за кратък период, защото цената на пшеницата от новата реколта е почти двойно по-висока в сравнение с предходната година, въпреки добрата реколта, обясни още Иванова.

Темповете на изменение на необходимия месечен доход за издръжка през второто тримесечие на годината основно се диктуват от нарастването на хранителните стоки.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст