ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов вече не е директор на БЕХ

Парламент

Българският енергиен холдинг (БЕХ) отново е с един изпълнителен директор, след като за около седмица дружеството се ръководеше от двама души. На извънредно заседание на 15 ноември новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ са решили да освободят от поста единият от двамата изпълнителни директори Валентин Николов и той вече да се ръководи само от Иван Андреев. Предстои да се направят съответните вписвания в Търговския регистър, както и да стане ясно дали Николов, който е бивш депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента, ще обжалва това решение.

Както "Банкеръ" писа, на 5 ноември служебният енергиен министър Андрей Живков взе решение да поеме нов курс, за да може да парира влиянието на досегашните управляващи в Българския енергиен холдинг.  Живков направи промени в устава на БЕХ, според които занапред бордът на директорите на холдинга ще бъде от "най-малко петима членове", вместо от три до пет члена, както беше преди промените. 

Веднага след това министърът назначи Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков за нови членове на борда. На извънредно заседание без участието на четирима от старите директори бе взето решение Иван Андреев да бъде повишен до изпълнителен директор на дружество. Андреев заедно с новите четирима членове имат мнозинство спрямо старите директори, назначени по времето на ГЕРБ. Тоест влиянието на бившите управляващи в енергийния холдинг е неутрализирано.

Ето кои са новите членове на борда: 

Новият изпълнителен директор – Иван Андреев, не е нов за системата. Той влезе в борда на дружеството след проведен конкурс през пролетта на тази година, малко преди ГЕРБ да отърве властта. За него се знае, че е бил изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" и член на съвета на директорите на ДП "Радиоактивни отпадъци".

Пламен Дилков е бил управител на ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица и ПВБ "Пауър България". Преди шест години, при създаването на фонда "Сигурност на електроенергийната система", името му се появи като кандидат за негов ръководител.

Имената на Антон Симеонов и Веселина Катанова-Бучкова се появиха в публичното пространство през юли тази година, когато енергийният министър се напъна да освободи стария борд на БЕХ и да назначи нов. Тогава те бяха назначени за срок от шест месеца до провеждането на конкурс.

Антон Симеонов е стар кадър на БЕХ. Той се труди в холдинга вече десетилетие. Симеонов е бил участник в програмата IVLP – с насока енергийна сигурност и външна политика.

За Катанова-Бучкова се знае, че е адвокат от пловдивската кантора "Демерджиев, Петров и Баев".  Самият Иван Демерджиев преди дни пое поста на служебен министър на правосъдието, след като бившият му началник Янаки Стоилов стана конституционен съдия.

Жеко Жеков,  също излиза от лоното на чиновниците в енергетиката. Досега той е бил служител в енергийното министерство, в качеството си на началник-отдел на Дирекция "Корпоративно управление в енергетиката". Тази дирекция се занимава с мениджмънта на дружествата под шапката на ведомството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст