ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов пристигна в Брюксел, ще обяви подкрепата ни за климатичен неутралитет до 2050 г.

бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре.

Акцент в дискусиите на държавните и правителствените ръководители ще са преговорите между ЕС и Обединеното кралство като в интерес на двете страни е да има споразумение преди края на преходния период (31 декември 2020 г.). Същевременно ще се обсъди и подготвеността в случай на изход от преговорите без сделка.

Тема на Европейския съвет е и постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г., за което България работи и подкрепя. За страната ни определянето на климатичните цели е решение, което може да бъде взето само след провеждането на задълбочени и обширни дискусии на основата на подробна оценка на въздействието, включително на национално ниво. Затова е необходимо да се намери работещ механизъм с адекватно и справедливо разпределение на усилията и ползите от прехода към климатична неутралност в Европейския съюз.

Брексит ще бъде най-болната тема на срещата.  Британският премиер Борис Джонсън е заявил на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е разочарован от недостатъчния напредък в преговорите за търговско споразумение с ЕС след Брексит.

Премиерът отбеляза желанието за сключване на сделка, но изрази разочарованието си, че през последните две седмици не е постигнат достатъчен напредък, посочи пресцентърът след телефонния разговор на Джонсън с Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Джонсън е заявил, че ще очаква резултатите от Европейския съвет, който започва днес.

Мишел съобщи с туит, че отново е оказал натиск за напредък на масата за преговори, а Фон дер Лайен подчерта, че все още предстои да бъд свършена много работа.

Европейските лидери ще разгледат настоящата епидемична обстановка във връзка с COVID-19, напредъка по цялостната координация в отговор на пандемията на равнище ЕС, както и работата по разработването и разпространението на ваксина.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки ще се фокусират и върху отношенията на ЕС с Африка и други външнополитически въпроси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст