ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Чайкафарма” остава най-скъпата българска компания

зала на фондова борса акции пари зарчета

"Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД остава най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД. След като в края на юни пазарната капитализация на фармацевтичната фирма прескочи един милиард лева, то през юли, август и септември тя добавяше още стойност към борсовата си оценка. 

"Чайкафарма" започва първия борсов ден на десетия месец от тази година при цена акциите си от 12.90 лева за един брой, което означава, че компанията струва 1 090 050 000 лева. За изминалите девет месеца котировките на книжата на производителя на лекарства следват възходящ тренд и са нараснали с 2.30 лева. 

Без много шум фирмата продължава да работи. А и новините от първото полугодие спечелиха доверието на инвеститорите в тези акции и подкрепят ентусиазма им по отношение на техния потенциал. 

Фармацевтичният сектор се развива добре във времена на криза. Ако проследим числата от дейността на "Чайкафарма" само през тази година ще видим, че инвеститорите имат основание да вървят в потенциала на дружеството. Приходите на дружеството от продажби през второто тримесечие, което съвпадна с развихрянето на епидемията от коронавирус, се увеличават двойно спрямо първите три месеца на 2020-а и в края на юни са на стойност 21.63 млн. лева. Заради засиленото производство разходите по дейността също са се удвоили – най-вече тези за външни услуги, за материали и за възнаграждения, четем в отчета на мениджърите. В крайна сметка печалбата расте с около един милион лева в периода между януари и юни тази година. 

Припомняме, че продължава преустройството на таблетен цех "Чайкафарма Пловдив" с цел увеличаване на производствения капацитет. 

Общото събрание на акционерите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД разпределяне на дивидент в акции (увеличение на капитала със собствени средства) за миналата година. То е в общ размер на 2 300 000 лв., като капиталът ще нарасне до 84 500 000 лева. А това е редовна практика в последните няколко години. 

Припомняме и плановете за строеж на трети завод в с. Казичене край София. Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. 

В момента компанията има два завода – един във Варна и един в Пловдив. "Чайкафарма" има сключени договори за дългосрочно партньорство за продажба на лекарства с фирми от Чехия, Словакия, Германия, Косово и Йемен. Водят се и преговори в напреднала фаза с други фирми от Евросъюза. До края на годината се очаква да бъдат сключени още няколко дългосрочни договора.

 

Конкурентите на БФБ

По показателя "пазарна капитализация" "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД е далеч пред своите конкуренти на "Българска фондова борса" АД. Но не е изненада, че още една фармацевтична компания – "Софарма" АД, е най-близо до нея, но тя има двойно по-ниска капитализация – 423 265 403 лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст