ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова обяви, че 60% от децата са се върнали в столичните ясли и детски градини

Йорданка Фандъкова

Всичките 194 детски градини и 24 ясли на територията на Столичната община работят, а децата, които днес са ги посетили, са 26 200, което е около 60% от капацитета на детските заведения. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук. 

Градоначалникът заяви, че с учениците от първи до четвърти клас работят 175 общински училища. 

От днес купоните за храна от трите комплекса за детско хранене вече могат да се купуват онлайн. Всеки ден те осигуряват дневното меню за 3100 деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

"Чрез платформата родителите се регистрират, заявяват ваучери за храна и ги заплащат по електронен път. Системата е в тестови период, след който към нея ще включим районните детски кухни в "Младост", "Искър", "Средец", "Студентски", "Красно село" и "Слатина", които осигуряват храна за още 2000 деца до 3-годишна възраст", уточнява Фандъкова. 

По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че вероятно от 18 януари поетапно по-големите ученици ще се върнат в клас.

По думите на министъра, първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на заболелите и да се вземат конкретните решения. "Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, една – в класните стаи", поясни Вълчев.

"Засега имаме нормална посещаемост при малките ученици. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус, и за тях беше непонятно едно такова затваряне", каза просветният министър.

Той отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст