ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фаворитът на Ердоган спечели президентските избори в Северен Кипър

реджеп ердоган ерсин татар

Националистът Ерсин Татар, подкрепян от Турция, беше избран днес за "президент" на самопровъзгласилата се Севернокипърската турска република (СКТР), което е изненадваща победа в надпреварата му с досегашния ръководител, обяви Избирателният съвет на СКТР, цитиран от Франс прес.

С 51,74 на сто от гласовете, Татар, който е привърженик на изход от кризата чрез две суверенни държави на разделения средиземноморски остров, изпреварва Мустафа Акънджъ, поддържащ обединението на Кипър във Федерална държава. 

Националистът Татар е твърдолинеен политик, който настоява за още по-тесни връзки с Турция, отбелязва Асошиейтед прес.

Противникът му Акънджъ се противопоставя на пълното доминиране на Турция във вътрешните дела на Северен Кипър. Татар пък настоява политиката на Северен Кипър да е в крак с политиките на Турция.

Обикновено и в предходните избори в Северен Кипър имаше противопоставяне на онези, които искаха повече самостоятелност в това как да управляват СКТР и онези, които искаха да следват Турция. Но сега тази надпревара беше по-поляризирана, откогато и да е било.

Акънджъ твърдеше, че Турция се е намесила безпрецедентно в изборите посредством кампания в подкрепа на Татар. Той заяви, че е получил, както и семейството му, заплахи да се откаже от надпреварата.

На първия тур миналата седмица избирателната активност беше рекордно ниска, но сега на втория тур се увеличи.

Първи тест за победителя във вота ще бъде среща с кипърските гърци и с така наречените гаранти на Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, като се очаква генералният секретар на ООН Антониу Гутериш скоро да насрочи подобна среща.

Акънджъ вярваше, че федерацията е единственият изход към мирно споразумение за Кипър, докато Татар споделяше турските правителствени възгледи, че федерацията може да не е най-жизнесопособността опция и че трябва да се търсят алтернативи, като двудържавно решение.

Анкара побърза да приветства изненадващата победа на Татар и се ангажира да защитава заедно с него интересите в Източното Средиземноморие на тази самопровъзгласила се и единствено призната от Турция държава, допълва Франс прес.

"Приветстваме най-топло победата на Ерсин Татар на президентските избори. Ще работим заедно, за да осигурим просперитета, развитието и сигурността на кипърските турци. Ще защитаваме заедно правата и законните интереси на Северен Кипър в Източното Средиземноморие", написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст