ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Губеща държавна ТЕЦ издържа собствен футболен отбор

кредит

Работещата на загуба държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД спонсорира собствен футболен отбор – "Берое" – Стара Загора.

През 2019 и 2020 година „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД е било на загуба. Това е наложило то да получи безвъзмездно финансиране от държавната компания – 6 100 000 лева през 2019 г. и 5 000 000 лева през миналата година. 

Припомняме, че през септември 2011 г. съветът на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД взема решение за безвъзмездно придобиване чрез дарение на 100% от акциите на „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД. Така държавната фирма тогава стана собственик на 50 000 обикновени поименни акции с номинал от по 1 лев всяка. Крайният собственик е „Български енергиен холдинг“ ЕАД, което е 100% собственост на българската държава чрез Министерството на енерегетиката.

Тогава придобиването на футболния клуб "Берое" от държавната "ТЕЦ Марица изток 2" бе определено по време на парламентарен контрол от министъра на финансите Симеон Дянков като част от фирмената култура на дружеството.

Към момента внесеният капитал на „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД е 5 480 000 лева. В края на минилата година в спортния клуб работят 88 човека.
Освен парите за издръжка „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД има договор за търговски заем с ТЕЦ-а с цел финансиране на основната му дейност. Общият му размер е 700 хил. лв. с договорен лихвен процент 2.5% годишно. След няколко анекса през годините към края на миналата година дължимият остатък по главницата е в размер на 300 хил. лева и начислена лихва в размер на 63 хил. лева. Срокът за погасяване е 31 декември 2021 година.

Интересн ход на държавното дружество е купуването на футболен отбор. При положение, ме финансовото положение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД към края на миналата година никак не е цветущо. Освен че работи на загуба, върху него тежи и търговски заем към БЕХ в размер на 350.09 млн. лева, който представлява консолидиране и новиране на задълженията на ТЕЦ-а към компанията майка, които са натрупани до договор за покупко-продажба на квоти за емисии на парникови газове и дължими лихви по договори за заеми. 

А просрочените задължения на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД по заеми към БЕХ към декември са в размер на 15.74 млн. лева. 

От години продължават дискусиите как да се преструктурира държавната компания и комплекса около Стара Загора. А изискванията още повече нарастват в светлината на Зелената сделка на Европейската комисия.

В края на юни служебният премиер Стефан Янев обяви, че "ТЕЦ Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност. "Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи", коментира той тогава. По думите му за две седмици или за два месеца не може да се намери решение.

В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение, е казал още премиерът.
По повод издръжката на ФК "Берое", премиерът е препоръчал на футболния клуб да си търси нов спонсор.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст