ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

J&J обяви първи данни за 66% ефективност на COVID ваксината си

Johnson & Johnson джонсън и джонсън

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) съобщи днес предварителни данни за средно 66% ефективност за предотвратяване на COVID-19 в голямо проучване срещу множество варианти на коронавируса на три континента, съобщава Ройтерс. 

За разлика от ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, ваксината на J&J не изискват поставянето на втора доза след първата, нито самата ваксина да се държи замразена при много ниски температури, което в крайна сметка я прави силен кандидат за употреба в части на света. 

В проучването на близо 44 000 доброволци нивото на защита срещу умерен и тежък COVID-19 варира от 72% в САЩ, до 66% в Латинска Америка и едва 57% в Южна Африка, откъдето се разпространява най-тревожния вариант на коронавируса.

Това е доста под високата летва, която поставиха ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, които показаха ефективност от над 90% за предотвратяване на симптоматично заболяване в основните проучвания на компаниите, при които се прилагат по две дози.

Тези изпитания обаче се провеждаха главно в Съединените щати и преди да се появят нови варианти на коронавируса.

Основната цел на J&J беше предотвратяването на умерен до тежък COVID-19, като ваксината на американската компания беше ефективна на 85% при спиране на тежки заболявания и предотвратяване на хоспитализация във всички географски райони и срещу множество варианти на коронавируса 28 дни след имунизацията.

"Това потенциално ще защити стотици милиони хора от сериозни и фатални последици от COVID-19", заяви Пол Стофелс, главен научен директор на J&J, по повод резултатите от проучването, които се основават на 468 симптоматични случая.

J&J планира да поиска разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата през следващата седмица.

Служителите на общественото здравеопазване разчитат на ваксината J&J, за да увеличат така необходимите доставки и да опростят имунизационната кампания в САЩ.

Нито един от имунизираните в проучването на J&J не е починал от Covid-19, в сравнение с 5 смъртни случая в групата с плацебо, според Националния здравен институт, който каза, че има общо три смъртни случая в групата на ваксините, но нито един не е определен да е бил в следствие на коронавируса.

Това се сравнява с общо 16 смъртни случая в групата изследвани, на която е било дадено плацебо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст