ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай въведе ограничения за износ на технологии за атомни реактори

реактор

Китай въведе неочаквано ограничение за износ на технологии за оборудване и материали за атомни реактори от трето и четвърто поколение. Такава точка бе внесена в края на изминалия месец в новата редакция на каталога на технологиите на Министерство на търговията на Китай, чиито износ е забранен или ограничен. Причините за това са неясни, пише atominfo.ru.

Възможно е тази стъпка да е направена в рамките на търговската война със САЩ, където заплахата за санкции против китайските атомни корпорации става все по-сериозна.

Aдминиcтpaциятa нa Tpъмп зaпoчнa тъpгoвcĸи cпop c Kитaй в нaчaлoтo нa 2018 г., в oпит дa ce cпpaви c пpaĸтиĸитe, ĸoитo пocтaвят aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии в нeизгoднo пoлoжeниe. Oттoгaвa двeтe cтpaни нaлoжиxa нacpeщни митничecĸи тapифи нa xиляди пpoдyĸти.

Има и други мнения, според които, независимо от усилията, Китай не успява да сключи договори за строителство на енергоблокове в чужбина. Единственото изключение е Пакистан.

Възможна е и трета хипотеза – прегрупиране на китайската индустрия. Неудачните преговори в Румъния, Бразилия, Аржентина и дори Судан, както и сгъстилите се облаци над китайските планове във Великобритания, вероятно са подтикнали Пекин към разсъждения за целесъобразността на сливането на корпорациите CNNC и CGN.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст