ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МЗ иска нарушителите на мерките да бъдат давани на прокурор

Проверки на женския пазар за противоепидемични мерки

Министерство на здравеопазването инструктира регионалните здравни инспекции да сезират прокуратурата за груби нарушения на противоепидемичните мерки. От ведомството изтъкват, че много медии излъчват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки от страна на нощни заведения и дори на някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали. Само за последното денонощие броят на новозаразените е 1998, а на починалите – 139. А пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.

Здравното министерство иска контролните органи на РЗИ, МВР, Българската агенция по безопасност на храните и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение, подчертават от Министерството на здравеопазването. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст