ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Неохим” ще се управлява от Надзорен и Управителен съвет

кредит

Акционерите на торовия завод „Неохим“ в Димитровград са одобрили предложението на мениджърите за преминаване към двустепенна форма на управление – с управителен и надзорен съвет. Това четем в протокола от извънредното общо събрание, което е приело промяната в устава. Досега компанията се управляваше от осемчленен съвет на директорите.

Акционерите са одобрили предложения състав на петчленен състав на надзорния съвет, като са определили и размера на заплащането на членовете му. В надзора влизат Димитър Стефанов Димитров, Тошо Иванов Димов, Димчо Стайков Георгиев, „Зърнени храни България“ АД с представител Никола Петев Мишев, Инго Рендел, който е гражданин на Австрия.

От протокола става ясно, че Инго Рендел изрично е заявил, че не желае да получава заплащане като член на Надзорния съвет на „Неохим“. В българското законодателство обаче  няма такава изрична разпоредба.

Общото събрание е определило брутно постоянно възнаграждение за всеки от членовете на надзорния съвет в размер на 15 хил. лева месечно. Това прави общо 900 хил. лв. годишно за петимата от съвета. Надзорниците ще определят и месечното възнаграждение на членовете в оперативното управление на торовия завод.

Съгласно устава на „Неохим“ надзорният съвет избира членовете на Управителния съвет на дружеството.

Рискове

Природният газ е основна суровина за завода. Високите цени на синьото гориво са притеснителни за неговото развитие в следващите месеци.

Дивидент

На общото събрание от 29 юни 2021 г. беше гласуван брутен дивидент от 0,4 лв. на акция, което е общо 1,06 млн. лв. за всички издадени акции.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст