ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още 39 млрд. евро и ЕС ще има дългосрочен бюджет

меркел

Председателят на Европейският парламент Давид  Сасоли настоя  държавните и правителствените ръководители да актуализират мандата за преговори за дългосрочния бюджет на ЕС.

"Преговорният екип на Парламента поиска допълнителни 39 млрд. евро за ключови програми на ЕС, които носят ползи на гражданите и насърчават устойчиво възстановяване от кризата. Това е незначителна сума в сравнение с целия пакет на стойност 1 800 млрд. евро, но би била от огромно значение за гражданите, които извличат ползите от нашите общи политики“, заяви  Сасоли.

Той отбеляза, че ако бъдат приети предложенията на депутатите, таванът на бюджетните разходи ще трябва да бъде повишен само с 9 млрд. евро и това ще означава, че с отчитане на инфлацията таванът на разходите ще остане на същото ниво като през 2014-2020 г.

Лихвените плащания по дълга, който ЕС планира да поеме, за да финансира възстановяването, не трябва да се включват в бюджетния таван. Планът за възстановяване е „извънреден ангажимент и затова лихвените разходи трябва да бъдат третирани като извънреден разход. Не трябва да се стига до избор между плащането на тези разходи и бюджетните програми“.

Председателят на Парламента подчерта нуждата от обвързващ график за въвеждането на нови източници на бюджетни приходи и от клаузи за гъвкавост в бюджета, които ще позволят пренасочването на неизползвани средства към други програми. Той защити искането на Парламента за приемане на амбициозни цели за намаляване на емисиите.

„Ние трябва да намалим емисиите на парникови газове с 60% до 2030 г… Нуждаем се от цел, която да служи като ярък фар по пътя към климатична неутралност. Опазването на околната среда означава нови работни места, повече научни изследвания, повече социална закрила, повече възможности.“

„Трябва да използваме икономическите стимули, осигурени от публичните институции, за да променим радикално нашите модели на развитие, като в същото време гарантираме справедлив преход, който да върши работа за нас и за бъдещите поколения. Никой не трябва да бъде изоставян“, добави  Сасоли.

Проблеми и във външната политика

В коментари за течащите преговори за отношенията между ЕС и Великобритания Давид  Сасоли изрази загриженост заради липсата на яснота в позицията на Лондон.

„Надявам се нашите британски приятели да използват малкото оставащо време, за да работят конструктивно за преодоляване на различията ни“, каза той. Председателят на Парламента настоя, че Великобритания трябва да спази ангажиментите, които е поела, и че трябва да премахне спорните клаузи в своя законодателен акт за вътрешния пазар.

Председателят на ЕП призова също така за намаляване на напрежението в отношенията с Турция.

„Реториката от страна на Турция става все по-агресивна и намесата на страната в конфликта в Нагорни Карабах със сигурност не е от полза. Сега е моментът ЕС да подкрепи напълно посредническите усилия на Германия, да заеме единна позиция и да говори с общ глас“, заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст