ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пекин разхлабва хватката върху юана

валути

Китай предприе поредица от стъпки за ограничаване на контрола върху юана. Централната банка на страната обяви на 10 октомври, че ще премахне комисионната от 20%, налагана върху търговците, които купуват валутни форуърдни контракти – вид финансова производна, използвана за залози срещу националната валута. Близо две седмици по-късно местни медии съобщиха, че Пекин ще разреши на китайски фондове да изпращат повече капитали зад граница. Няколко дни след това пък някои кредитори престанаха да включват фактора, изглаждащ валутните колебания, когато подават референтните си курсове, с което на практика премахнаха ключова мярка за контрол върху юана.

Анализатори интерпретират промените по-скоро като опит за забавяне на поскъпването на китайската валута, но засега не се наблюдава значително отстъпление на юана или пък дестабилизиране на глобалните финансови пазари. Континенталният юан се търгуваше с леки низходящи промени – 6.7270 юана за един щ. долар в късния следобед на 28 октомври – с 0.32% по-слаб отколкото беше преди Народната банка на Китай да премахне форурдната такса. При това, на фона на поскъпването на доларовия индекс с 0.4% през същия ден. Което показва, че търговците  запазват  оптимистичната си нагласа към юана и дава възможност за по-нататъшно разхлабване на хватката на Пекин върху националните пари.

Анализаторите са убедени, че има основания юанът да остане силен, въпреки че ще поскъпва  по-бавно. Китайските активи с тяхната по-висока доходност ще продължат да привличат чуждестранни капитали в държавните облигации и фондовите борси на страната, а националното стопанство се възстановява по-бързо от пандемията отколкото  останалия свят.  

Няколко са потенциалните нови мерки за облекчаване на контрола върху китайската валута. Една от тях е да се позволи на инвеститорите от континентален Китай да купуват офшорни облигации с посредничеството на Хонконг. Другата – да се разшири над сегашните 2% диапазона на търговия на юана от двете страни на фиксинга за деня. Третата – да се увеличи количеството долари, което китайските граждани могат да купуват в рамките на една година.

Ограничаването на контрола ще помогне за либерализацията на китайския валутен пазар – важен компонент от дългосрочния план на Пекин да насърчи по-широката в глобален план употреба на юана и ще намали зависимостта на Китай от щатския долар. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст