ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правосъдното министерство с екстра за кандидат-българите

Министерство на правосъдието

Кандидатите за българско гражданство получиха неочаквана екстра от Министерство на правосъдието. То осигури възможност за скъсяване на сроковете по изчакване на реда за подаване на молби и провеждане на интервюта за промяна на гражданство. За тази цел от министерството предоставят допълнителни часове за подаване в Автоматизираната информационна система (АИС) на дирекция "Българско гражданство“.

От ведомството на Десислава Ахладова съобщиха, че от промяната в графика ще могат да се ползват само кандидатите, които вече имат потвърдена електронна резервация за записан ден и час. В периода от 1 октомври 2020 г. до 31 октомври 2020 г. те ще могат да влязат в системата и да изберат по-близка дата или да запазят настоящата си резервация. Изборът на по-ранна дата и час за подаване на молба и провеждане на интервю може да бъде направен само веднъж в рамките на посочения едномесечен срок.

След изтичане на периода от 1 октомври 2020 г. до 31 октомври 2020 г. ще бъде преустановена възможността за извършване на каквито и да било промени по текущите електронни резервации и всички допълнителни часове ще могат да бъдат използвани от лица, които до момента нямат направена електронна резервация за подаване на молба за промяна на гражданството и провеждане на интервю.

За подробностите по процедурата ще бъде уведомен всеки с активна резервация на посочения от него e-mail адрес.

Министерството на правосъдието взе мерки за реорганизация на процедурата, след като в последните месеци много от кандидатите за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство бяха възпрепятствани да се явят в министерството за подаване на документи и провеждане на интервю, поради обявеното извънредно положение и обявената впоследствие извънредна епидемична обстановка във връзка с разпространението на COVID-19.

Това стана причина те да си запишат нови дати и часове, което доведе до запълването на графика за подаване на документи и провеждане на интервю за продължителен период от време.

Екстрата донякъде е изненадваща, тъй като режимът за получаване на българско гражданство беше затегнат след скандала с търговията на български паспорти, избухнал през есента на 2018 година. Тогава шефът на Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев беше арестуван, а от ДПС поискаха да се създаде анкетна комисия в парламента, която да се занимае с търговията с българско гражданство.

Аферата "ДАБЧ" ни върна четири години назад, когато през 2014 г. прокуратурата разследва агенцията за издаването на хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Както е известно, удостоверенията са необходими за натурализацията на чужденци на основание "български произход", което е едно от изискванията за придобиване на паспорт.

В края на м.г. режимът бе затегнат с промяна в Наредбата за българско гражданство, според която желаещите да получат гражданство вече трябва да попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 години. В мотивите за изменението на наредбата беше записано, че се правят в името на усъвършенстване на процедурата при проверката на кандидата и за ефективна проверка за евентуална заплаха за националната сигурност, обществения морал и обществения ред. В същото време с промените бе създадена възможност документите на кандидатите да се предават по служебен път между институциите, така че да се подобри административното обслужване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст