ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разузнаването на САЩ: Русия вече не е такъв силен съперник като Китай

Джон Ратклиф

Русия вече не е такъв силен съперник на САЩ, какъвто сега е Китай, заяви директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф по телевизия "Фокс нюз".

"Русия не може да бъде такъв конкурент като Китай на най-мощната световна икономика – американската. Китай е втората по величина световна икономика, а Русия не влиза дори в първата десетка. Италия, Бразилия и дори щатът Тексас са по-големи икономики в сравнение с Русия", смята Ратклиф.

"Колкото и да е опасна Русия, тя не може да се конкурира с нас така, както Китай", добави шефът на националното разузнаване на САЩ, който координира дейността на всички 16 американски шпионски ведомства. Според него Китай представлява най-голямата заплаха за господството на Америка в икономиката, военната област и технологиите. "Китай е изготвил много специфичен план за постигането на целите си. Те разбраха,че информацията е залог за доминиращо положение в света", обясни мисълта си Ратклиф.

ТАСС припомня, че през септември аналогична позиция изложи и американският държавен секретар Майк Помпейо. В интервю за телевизия "Фокс нюз" той заяви, че Китай представлява по-голяма заплаха за САЩ, отколкото Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст