ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стокообменът между България и Бавария формира 17.7% от търговията ни с Германия

пазари

Заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева ще е председател на българската част на Постоянната междуправителствена комисия „България-Бавария". Правителството одобри и състава на тази комисия.

Създадената през 1995 г. Постоянна междуправителствена комисия „България-Бавария" вече е ефективен инструмент за координация и развитие на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес между България и германската федерална провинция Бавария. Дейността на комисията допринася за разширяване на двустранните връзки в приоритетните области като иновации, стартиращи предприятия, трансфер на технологии, дигитализация на икономиката, насърчаване на партньорството между малките и средни предприятия.

Бавария стимулира двустранните икономически отношения чрез двустранни делегации, чрез специална програма за участие на баварски фирми на чуждестранни панаири„Messebeteiligungsprogramm”, финансово подкрепяна от Баварското министерство на икономиката и "Байерн Интернационал", чрез програмата „Bayern Fit for Partnership“, чрез Българо-Баварска правителствена комисия, както и чрез откритото през 2003 г. у нас Баварско представителство. 

Ефектът от това сътрудничество е видим. Едни от най-известните баварски фирми в България са „Алианц“, „Грамер“, „Кнауф“, МАН, „Осрам“ и „Сименс". Много други баварски малки и средни предприятия също развиват успешна производствена и търговска дейност в България. Броят на баварските фирми, работещи с България, е близо 1000. Сред тях се открояват, както международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката. Освен това между градовете Дегендорф и Бургас, Херсбрук и Рила, както и Вайденберг и Габрово, съществува тясно сътрудничество.

Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите в България и с най-висок дял в двустранния стокообмен. България е сред десетте най-важни външнотърговски партньори на Бавария в Източна Европа. Бавария е една от водещите германски провинции по внос и износ. През 2017 г. търговията между България и Бавария за първи път надхвърля границата от 1 млрд. евро. Двустранният стокообмен през пандемичната 2020 г. бе в размер на 1.3 млрд. евро. 

От гледна точка на общия размер на българо-германския търговски стокообмен през миналата година Бавария (с 1.74 млрд. евро) беше втората по важност провинция за България след Баден-Вюртемберг (1.64 млрд. евро). По този начин Баден-Вюртемберг и Бавария изместиха отново най-голямата по население провинция Северен Рейн-Вестфалия от първото място в двустранния търговски обем с България. Стокообменът между България и Бавария съставлява 17.7% от общия външнотърговски обем между България и Германия. Вносът от Бавария за 2021 г. е в размер на 644.8 млн. евро (486 млн. евро през 2020 г.). Износът за Бавария пък възлиза на 1.09 млрд. евро (847.1 млн. евро през 2020 г.).

Двустранните отношения имат потенциал да се развият и в посока фамилен фирмен бизнес, в който Бавария и като цяло Германия имат много опит.

Вече десет години Представителството на Бавария в България към Германо-българската индустриална търговска камара отличава фирми, които участват активно в развитието на икономическите отношения между България и Бавария. През 2021-а „Фликс България“ ЕООД получи наградата в категория „Баварско предприятие с дейност в България“, а „Ауто Бавария“ ООД в категория, „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст