ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Установен е повишен риск от опасни тромбози дори при умерен Ковид

коронавирус

Европейско изследване установи повишен риск от животозастрашаващото състояние венозен тромбоемболизъм при пациенти с Ковид-19, които не са в критично състояние от инфекцията, съобщи Ройтерс.

Досега рисковете от тромбози се свързваха с тежко протичане на инфекцията Ковид-19.

Изследователите са проследили 2292-ма пациенти, потърсили спешна медицинска помощ с леки или умерени симптоми на Ковид-19 и без венозен тромбоемболизъм. Четири седмици по-късно венозен тромбоемболизъм е установен при един от всеки двеста от тях с лека инфекция, които не са хоспитализирани, и при близо петима от всеки двеста умерено болни от Ковид-19, съобщиха авторите на изследването в публикация в специализираното издание "Тромбозис рисърч".

Заключението им е, че лекарите, които се грижат за пациенти с леки и умерени Ковид-19 инфекции, трябва да бъдат запознати с този риск, "особено при пациенти с умерен Ковид-19, изискващ хоспитализация".

При хоспитализирани пациенти с умерени симптоми на Ковид-19, които имат високи нива на протеина Д-димер в кръвта – индикатор за над средния риск от опасни съсиреци, лечението с високи дози хепарини с ниско молекулно тегло значително намалява вероятността от формиране на тромби и смърт, сочат данни от клинични тестове, публикувани в списанието за вътрешна медицина на Американската медицинска асоциация.

Възникването на венозен тромбоемболизъм или смърт е отчетено при 28,7 на сто от пациентите с терапия с високи дози хепарини в сравнение с 41,9 на сто при пациенти, които получават стандартни дози, сочат резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст