ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В новия брой 39 (2020 г.) на вестник “БАНКЕРЪ” четете

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете - корица

Пистата на Летище София е компрометирана

Като дружество от критичната инфраструктура „Летище София“ ЕАД трябва да е изрядно във всяко едно отношение, като се започне от пистите и се стигне до терминалите за пътниците. Затова е повече от учудващо, че неговото ръководство не изпълнява „с грижата на добър стопанин“ своите задължения по поддръжка на полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и останалите съоръжения, пряко влияещи върху безопасността на полетите.

Втората пенсия – първа грижа на отрицателите й

Всеки от чужбина у нас е признат за експерт.  Ако е свързан например с европейски институт, какъвто е Better finance* (в превод  – „По-добри финанси”), означава, че там работят и по-добри финансисти. Тези по-добри финансисти правят и по-добри анализи. Един от тези експерти е Любомир Христов (някогашен главен икономист на БНБ, впоследствие и съветник на изпълнителния директор на Световната банка), а сега – естествен враг на частните пенсионни схеми и флагман на държавното осигуряване за старини.

Изкристализиралият резултат от сметките на Христов е, че всеки 100 лв., внесени през 2002 г. в частен пенсионен фонд в България, са се стопили до 84 лв. като покупателна способност в края на 2019 година.

За ГЕРБ "инфантили" е обида, но "тъпанари" – не

Народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов пак разбуни духовете със свое изказване за българското общество. Кой знае защо най-засегнати от думите му се почувстваха младежите от ГЕРБ, а след тях и депутатите от Бойко-Борисовата партия. Дали пък няма нещо вярно в поговорката „Гузен негонен бяга”?

Сметките на "Топлофикация София" – в зоната на здрача

Сметките за парно на хората в столицата от години изглеждат мистериозни и подозрителни, но тази година „Топлофикация София“ надмина себе си и достигна ниво тип „Енигма“. След началото на летния сезон, който е и изравнителен, всички радиатори в столицата бяха засечени от топлинните счетоводители. На някои места засичането се случи още в първи дни на май, но пък изравнителните сметки пристигнаха чак края на септември.

Провалените бригади излизат през носа на студентите

Всяка година около 6000 български студенти заминават за САЩ по най-популярната програма "Summer Work Travel" с идеята да работят и да се запознаят с американската култура. Тази година плановете на хилядите студенти бяха осуетени от мутиралия коронован вирус.

Радев няма да остави статуквото на спокойствие

Г-н Овчаров, за да не получим още една порция от същото, централният въпрос на деня вече е не толкова кой ще седне в креслото на министър-председателя, а как ще бъде демонтиран олигархичният модел на скритата власт, от която зависи кажи речи всичко у нас. Какъв е планът на БСП в тази посока?

Така е. Такива модели се демонтират по два начина. Радикалният е революция, но революциите не водят до бързи, а до резки промени. Вторият е еволюция – бавно и постепенно.

Нова бетонна прегръдка за Созопол  

Подготвя  се застрояването на нови 90 декара край Созопол. Това ще е новото предизвикателство пред природозащитниците от тази седмица, след като скандалът с „подпорния“ хотел на Алепу, гръмнал в  началото на лятото, най-сетне  стигна  до съдебната зала – Бургаският административен съд даде ход на делото за строителството в защитената местност.

Бойко Борисов развърза кесията

Опасенията, че се задава сезонът на ударно харчене на бюджетни средства се засилват. Последните данни на Министерството на финансите показват,  че през септември правителството е развързало кесията, като старателно отглежданият бюджетен излишък се е стопил със 725.2 млн. лева. А краткото обяснение на министерството е, че са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, с плащания по мярка 60/40 и други.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст