ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради конфликта със САЩ Китай прие закон за износа

китай

Върховният законодателен орган на Китай в събота прие закон за контрол на износа, който позволява на правителството да предприема действия срещу държави, които злоупотребяват с контрола върху износа по начин, който вреди на интересите на страната. Той ще влезе в сила на 1 декември, съобщи Радио Китай. 

Според новия закон, правителството може да предприеме реципрочни мерки срещу всяка държава или регион, която злоупотребява с мерките за контрол на износа и представлява заплаха за националната сигурност и интереси на Китай.

Приемането на закона идва на фона на поставените миналата седмица от САЩ ограничения за износ на компанията „Semiconductor Manufacturing International Corp“, която е най-големият китайски производител на чипове. Администрацията на Тръмп предприе и различни мерки срещу технологичния гигант „Хуауей“ и приложенията TikTok и WeChat.

САЩ забраниха от 20 септември свалянето на американска територия на разработените в Китай мобилни приложения TikTok и WeChat. От тази дата се спира разпространението на двете приложения, техни ъпдейти и свързани с тях кодове чрез американски магазини за мобилни приложения. Не се разрешава също така превеждането на парични суми чрез WeChat.

Предлагането на интернет хостинг, мрежи за разпространение на съдържание, услуги по транзит на файлове и пиъринг към WeChat, както и използването на кода на приложението в друг софтуер или услуги също са обхванати от забраната.

От 12 ноември същите ограничения ще се отнасят и за TikTok, освен ако дотогава не се подпише сделката за купуването на приложението, което в момента е на китайската компания ByteDance, от американския софтуерен концерн Oracle.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст