46% от учителите нямат служебен лаптоп, само 38% от учениците имат устройство за обучение

Компютри деца

46% от учителите нямат служебен лаптоп за обучение в електронна среда, като подобно е положението и при учениците – само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност. Това показа преди дни национално проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за готовността на образователната система за бъдещ нов период на дистанционно обучение.

От Министерството на образованието и науката увериха в края на миналия месец, че ще закупят 60 000 устройства за електронно обучение за ученици и 20 000 за учители, но доставката им ще стане факт едва през юни-юли догодина.

„Повечето от преподавателите в училището вече имат служебно устройство за обучение в електронна среда“, това каза пред БНР Здравка Тасева, директор на 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил. „Закупихме още преди две години по проект и с дарения лаптопи за всички от начален етап и за част от колегите в прогимназиален. Учителите по български и математика имат, 15 на сто от колегите още нямат, но ще се справим, ще закупим и за тях. Децата повечето имат устройства. Три деца при нас само нямаха", поясни Тасева.

„Учителите имат таблети и лаптопи, голямата част имат настолни компютри у дома си. Ще се справим, ако има дистанционно обучение“, каза пред БНР директорът на основно училище "Епископ Софроний Врачански" във видинския ромски квартал "Нов път" Нина Иванова. „Има някои деца, които изобщо нямат електронни устройства, но мислим варианти как да се справим. Ще им дадем от тези – от компютърните кабинети“, допълни тя.

80 на сто от възпитаниците разполагат с подходяща техника за обучение в електронна среда- лаптопи, таблети или смартфони. Преподавателите всички те имат служебни лаптопи или таблети, но при 30 от общо 85 учители устройствата са доста стари – на повече от 10 години“, каза пък Нина Чанева, директор на 23-то СУ "Фредерик Жолио-Кюри" в столицата. „Затова започваме да се снабдяваме с нови устройства, но пък ще се свият други пера, като допълнителните трудови възнаграждения, но има училища, които пък едвам си плащат заплатите…“, допълни тя.

„Може би ще е по-добре по друг начин да стане снабдяването чрез МОН с устройства, за да е по-бързо – чрез програма училищата да получат средства за тях. Така, ако в едно училище има 100 учители, ще получат 10 хиляди, а не да чакаме от МОН да се обяви обществена поръчка и така чак догодина…“, поясни Нина Чанева.

От своя страна от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призоваха министерството на образованието да осигури поетапно устройства на всички български учители, за да могат те да отговорят на обществените очаквания. Председателят на синдиката Юлиян Петров заяви: „90 хиляди учители работят, на много от тях устройствата им са стари. Това би трябвало да е приоритет на МОН и на Министерство на финансите".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст