Тежки пробойни в ковчега на НОИ

деница сачева

С поредните волни съчетания на тема пенсии се създава илюзия за стабилност на системата, призвана да осигури поносими старини. Но взетите правителствени решения може би ще нанесат тежки пробойни в ковчега на НОИ (Националния осигурителен институт, не го бъркайте с Ной) в близко бъдеще. Депутатът от ДПС Хасан Адемов, дори метрифицира бъдещите поражения – 6 млрд. лева. Този дефицит на НОИ управниците ще окачат на врата на данъкоплатците.

Просто казано: Държавният осигурител не може да покрие изплащаните пенсии с постъпващите пари от осигуровки.
 

Причините са основно две – демографска катастрофа и ниска събираемост. Пробойната се запушва с вноски от държавния бюджет. Премиерът Борисов може да ви обясни, че той ги дава. Но това са пари на данъкоплатците! Нашите пари, които сме дали за краткосрочно управление на държавата.

Дефицитът на Държавното обществено осигуряване беше 2 млрд. лв., стана 3, сега клони към 4 млрд. лева. Тези пари, несъбрани от осигуровки, държавата налива от данъци.

Няма справедливост в тази практика. Защото работещият плаща осигуровки за пенсия, които почти в същия момент се прехвърлят образно казано, на баба му. И тъй като парите не стигат, дори и при оскъдните пенсии у нас, се мобилизират и данъците на работещите. А те дават тези пари за други цели – за образование на децата си, за лечение , за по-добра среда на живот, за инфраструктура и за още много други неща.

Държавата като алхимик превръща за миг данъците в осигуровки, след което повторно ги преобразява в пенсии. Размерът на бедствието е над 50%, като все по-реално изглежда 60, после 70 процента. Толкова работещите додават през данъците, за да не рухне първия пенсионен стълб.

Ами след като "Бойко и компания" не правят разлика между данък и осигуровка, не би ли трябвало моделът да се опрости максимално. Де се каже, че държавата ще си взема обратно примерно 42% (някъде там е осигурителната и данъчната тежест в момента) от брутната заплата на всеки, и то в момента на получаването й. И да заяви, че прибира тези пари, за да ги намества, както реши.

Пионерският опит на Борисов през трите му мандата с изкуствените бюджетни излишъци може спокойно да се претвори в цялостна фискална диктатура.

Ако се откраднат и парите във втория пенсионен стълб, чрез склоняване на осигурените в тях към паническо бягство, ще се окръгли един модел на пенсионно осигуряване, който няма нищо, ама нищо общо, със съществуващия вече почти 10 години тристълбов модел у нас.

 

 

Преди дни социалният министър Деница Сачева обясни как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са искали, но са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“. Това е най-новият правителствен хит.

Неистовото желание на правителството да преточи пари от втория пенсионен стълб към държавното осигуряване лъсна веднага. "От 1 януари до 30 юни ще има прозорец за всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите партиди в НОИ, ако преценят да го направят”, оповести Сачева. Казано по този начин, излиза, че тези, които не са натоварили вноските си по личните партиди от универсалните пенсионни фондове на влака с държавните пенсии, не трябва да се притесняват – ще им бъде композиран нов влак.

После Сачева се усети, че открито агитира за източване на втория пенсионен стълб в интерес на първия и добави: „Не насърчаваме всеки да бърза да го прави. Всеки може да направи необходимите сметки и изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени кое би било по-изгодно за него.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са осигурявани в двата стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 17 000 са тези, които предстои да се пенсионират през септември следващата година, посочи тя.

Процентът на редукция на основната пенсия от НОИ за родените след 31 декември 1959 година се очаква да бъде намален до под 10 процента. Това сочат предварителните изчисления на НОИ, каза още социалният министър Деница Сачева.

Министърът обясни, че ще се направи прогресивна скала, в която коефициентът ще бъде от под 10 процента до 24-25 процента през 2037 година, когато ще се изравнят условията за пенсиониране.

Претакането на пари от универсалните пенсионни схеми към държавната каца, 

чрез открита агитация и постоянна смяна на правилата, е опасно и за двете страни. Бленуваните от НОИ още поне 50 млн. лв. от личните партиди, които да се влеят в него, ще доведе до още по-големи пробойни след вероятната първоначална еуфория. Защото от фондовете ще избягат най-немърливите и безотговорни плащачи на осигуровки. Те ще разберат, че от капиталовите схеми няма как да се трупа доходност след като не си вложил капитал. Така тези хора ще увиснат само на врата на НОИ като беден роднина, които иска да живее в големия град, но няма пари. С други думи тези хора с почти нулево осигурително участие, ще предявят претенциите си за право на доживотни пенсии.

Ами горките хора, които са спазили сегашния режим и са се подлъгали 5 години преди пенсионирането си да загърбят универсалните фондове? Как са взели това решение като не знаят нито каква пенсия ги очаква в НОИ, нито каква доходност ще има фонда им към тази далечна дата, нито с какъв коефициент ще се редуцира държавната пенсия заради това, че ще имат и втора пенсия. Някой радетел на трансферния прозорец в държавата, замислил ли се е, че ако такъв човек не дочака пенсията, той няма да остави и стотинка на наследниците си. Защото парите от втория стълб се наследяват, а те вече ще са изтекли през НОИ. 

 

За кого не е изгодно да прехвърли пенсионната си партида в НОИ?

Има цели категории от осигурени, за които прехвърлянето в НОИ със сигурност ще е неизгодно по сегашните правила.

"Ако хората с ниски доходи прехвърлят партидите си в НОИ, има голяма вероятност те да са напълно ощетени", коментира главният изпълнителен директор на ПОД "Доверие" Даниела Петкова. Причината е, че тези хора, дори да нямат пълен стаж, така или иначе имат право на минимална пенсия от НОИ (която се очаква да стане 300 лв. от 1 януари 2021 г.) и няма какво да им бъде намалено, ако не прехвърлят партидата си. И в двата случая те ще вземат 300 лв. от НОИ, но в единия ще загубят парите си от частния фонд, били те и 1000 лева. По официални данни около 30% от новоотпуснатите пенсии са именно минимални.

Друга категория, за която подобна стъпка, не би била изгодна, са младите, на които не им предстои да се пенсионират в близките години. Причината е, че индивидуалните партиди в частните фондове са наследяеми и ако пенсионирането не е непосредствено, няма логика гражданинът да ги прехвърля в НОИ, където наследствеността се губи. "По данни към 30 септември 2020 г. вторият стълб (УПФ), който още не плаща пенсии, е изплатил 132 млн. лв.??? на наследници на починали осигурени лица", посочи Петкова.

"Най-богатите" пенсионери също нямат никакъв интерес да прехвърлят партидите си в НОИ. Това са хората, които биха получили максимална пенсия от първия стълб. По сегашния закон тя също няма как да бъде намалена с коефициента на редукция.

По официални данни на пенсионните фондове, след реформата на ГЕРБ от 2015 г. досега,в те са прехвърлили в НОИ и в Сребърния фонд близо 1 млрд. лева.

 

Срокът за прехвърляне трябва да отпадне, а не да се заменя с нов.

Пенсионната асоциация за пореден път настоя държавата да премахне ограничението в срока за прехвърляне на партиди в НОИ, така че гражданинът да може да предприеме такава стъпка до последния момент преди пенсионирането си и да вземе възможно най-изгодното решение за себе си. "Не ни е известно защо стои това ограничение хората да не могат да си прехвърлят партидите в НОИ след изтичане на пет години преди датата на пенсиониране", посочи Даниела Петкова.

Разумът диктува евентуално прехвърляне в НОИ да се прави в последния възможен момент преди пенрсионирането. Тогава, когато всичко е ясно и прозрачно.

"Вероятността клиенти с малко вноски по партидата си да получат пенсия за стаж и възраст в България също е много малка. Ако те прехвърлят и партидите си към НОИ, ще бъдат двойно ощетени. Даването на общи съвети за 4.8 млн. души е много лесно за хора, които не носят никаква отговорност за средствата им", допълни Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

По-уплашените и по-нетърпеливите може би ще се лутат между двете пенсии  и едната. Това обаче, ще има солена цена. Защото когато парите им се прехвърлят в Сребърния фонд те вече не се олихвяват, докато при директния им път към НОИ, те ще потънат завинаги. /това ли е искал да каже?/ Ако колебливият човек след време реши да се върне в универсалния фонд, той ще получи само сумата, която е внесъл, а ще е пропуснал доходността, която фондът би му донесъл, ако не беше се лутал.

Пенсионната асоциация очаква държавата най-накрая да регламентира т. нар. фаза на изплащане на вторите пенсии, за да е ясно какви видове пенсии ще могат да получават хората. Ако това обаче не се случи до септември 2021 г., единственият възможен вариант за първите кохорти жени, родени през 1960 г., ще бъдат пожизнените пенсии. Тъй като много от тях имат минимални натрупвания по партидите обаче, е възможно втората им пенсия да е много ниска, ако се изплаща пожизнено. Ако жена се е осигурявала на минималния осигурителен доход без прекъсване през последните 18 години, тя има по партидата си средно 4029 лв. (по данни към 30 юни 2020 г.), които ще трябва да се разпределят за 21 години, колкото е средната продължителност на живота на жените след пенсиониране. Ако се е осигурявала на средния доход, средствата ще бъдат 13 436 лв., а на максимума – 22 860 лева.

В частните пенсионни фондове към 30 септември 2020 г. се управляват 16.4 млрд. лева. За период от 10 години средната доходност е 3-4% годишно.

 

 

Вместо да изпишат вежди…

ГЕРБ и Патриотите вместо да изпишат вежди, вадят очи. Ето защо:

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се доплаща на хората, които нямат достатъчно осигурителен принос от бюджета . Само за шест месеца увеличението на тази пенсия е над 36% – на 30 юни тя беше 219.43 лв., а на 1 януари ще стане 300 лева. В резултат на това от 1 януари половината пенсионери у нас – 1 012 000 души, ще получават една и съща пенсия от 300 лева. Така индивидуалният осигурителен принос на всеки втори пенсионер отпада като фактор при определянето на пенсията му.

По-голямата беля е, че за много хора в ниския сегмент тази уравниловка доказва, че колкото по-малко внасяш, толкова повече държавата  те възнаграждава. Например пенсионер с минимална пенсия от 219.43 лв. към 30 юни ще бъде поощрен с 80 лв., докато друг, който има пълен осигурителен принос и пенсия от  290 лв. – с 10 лева. Излиза, че този, който не е внасял достатъчно ще получи по-голямо увеличение.

Правителството си беше наумило да вдигне пенсиите от 300 лв. до 369 лв. с 10%, а тези над 369 лв. – с 5%. За щастие, някой забеляза сбърканата аритметика в този подход – това означаваше, ако сега един пенсионер получава 368 лв., а друг – 370 лв.,  от 1 юли догодина първият да получава 404.80 лв., а вторият – 388.50 лева. Накрая се намери спасителен вариант – комбинация от социално подпомагане и социално осигуряване, като на пенсионерите с пенсии над триста лева и една стотинка до 369 лв. ще се раздадат еднократно ваучери за храна на стойност 120 лева. Но НОИ не е социална служба.  И това проглеждане е само привидно. Всъщност проблемът с въпросните 390 000 пенсионери  се пренася механично на нов адрес. Никой не обяснява и как е определена сумата от 120 лв. – гарантираният минимален доход за социално подпомагане например е 75 лева.

За честните пенсионери, тези които получават толкова, колкото са изработили през трудовия си живот,    увеличението не просто е четири пъти по-малко – 5%, и то от 1 юли, но за хората с пенсия под 1000 лв. това увеличение ще се усети по-скоро като намаление. Това е така заради изплащаните 50 лв. добавка към всички пенсии, които пенсионерите ще получават до март 2021 година. За осем месеца тези добавки губят инцидентния си характер и спирането им догодина несъмнено ще бъде болезнено.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст