Борисов ще назначи още двама зам.-министри на здравеопазването

Красимир Вълчев

С решение на кабинета са определя, че ще има още двама заместник-министри на здравеопазването. Правителството промени устройствения правилник на министерството. Мотивите са, че с двамата допълнителни заместници на министър Костадин Ангелов ще се засили създадената организация за ограничаване разпространението на COVID-19. Така Ангелов вече ще има петима заместници.

Към момента не са известни конкретни предложения за зам.-министерските постове.

Междувременно здравната парламентарна комисия гласува на първо четене да отпадне задължителното болнично лечение на заразените с коронавирус. Това стана с промени в Закона за здравето, предложени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От текста на сега действащия закон отпада формулировката, че болните от заразни болести, включително и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектът предвижда да остане само "задължителната изолация".

Помените бяха подкрепени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а социалистите и ДПС се въздържаха.

Депутатът от левицата Георги Йорданов заподозря, че измененията се правят, за да се освободят управляващите от административна отговорност при случаите, в които болни от коронавирусна инфекция не могат да бъдат приети в болниците. 

Според Дариткова промените целят прецизиране на разпоредбите.

Приетите изменения предвиждат възможност регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, чрез есемес или съобщение по електронната поща.

При извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната, гласи приетият текст. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение – от 100 до 150 хил. лв.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст