ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Pfizer обяви 95% ефективност на COVID ваксината си

коронавирус ковид-19 ваксина

Окончателните резултати от проучването на ваксината за COVID-19 на Pfizer и BioNTech, показват 95% ефективност, пише "Ройтерс". От компанията са категорични, че тя няма сериозни странични ефекти. В рамките на няколко дни ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от регулаторите на САЩ.

Oт Рfіzеr зaявявaт, чe вaĸcинaтa, нapeчeнa ВNТ162b2, e билa виcoĸoeфeĸтивнa cpeщy виpyca 28 дни cлeд пъpвaтa дoзa и e ocтaнaлa виcoĸa зa вcичĸи възpacти, pacи и eтнocи, нa ĸoитo e билa пpилoжeнa пo вpeмe нa ĸлиничнитe тecтoвe.

"Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за прекратяване на тази опустошителна пандемия", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Изпълнитeлният диpeĸтop нa ВіоNТесh Угyp Caxин заяви, че оĸoнчaтeлният aнaлиз е пoдчepтaл peзyлтaтитe oт пoлoжитeлния мeждинeн aнaлиз нa eфиĸacнocттa, oбявeн нa 9 нoeмвpи. 

"Дaннитe пoĸaзвaт, чe нaшaтa вaĸcинa e в cъcтoяниe дa пpeдизвиĸa виcoĸa cтeпeн нa зaщитa cpeщy СОVІD-19 caмo 29 дни cлeд пъpвaтa дoзa. Ocвeн тoвa вaĸcинaтa ce пoнacя дoбpe във вcичĸи възpacтoви гpyпи c пpeдимнo лeĸи дo yмepeни cтpaнични eфeĸти, ĸoитo мoжe дa ce дължaт oтчacти нa oтнocитeлнo ниcĸaтa дoзa", пoяcнявa тoй.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%. 

"Защитата за възрастните хора е ключова. Това са доказателствата, от които се нуждаехме, за да гарантираме, че най-уязвимите хора са защитени", каза Андрю Хил, старши гостуващ научен сътрудник в отдела по фармакология на Университета в Ливърпул.

Пазарите на акции леко се засилиха след новините на Pfizer. Европейските фючърси STOXX 600 и американските S&P 500 се повишиха с около 0,3% и достигнаха върховете за деня. Ходовете обаче бяха малки, в сравнение с скока, когато Pfizer за първи път обяви, че ваксината е с повече от 90% ефективност на 9 ноември.

Припомняме, че само преди няколко дни американската биотехнологична компания "Модерна" заяви, че нейната ваксина срещу коронавирса е ефективна в 94,5% при предварителните анализи на голямо клинично изпитване от късен етап. Оптимистичните данни от компанията станаха ясни само седмица, след като обявиха, че ваксината разработвана от Pfizer и BioNTech има ефективност над 90%. 

"До края на годината ще имаме прототипа на българската ваксина срещу COVID-19. Проектът върви по един много сериозен план. Оттук нататък държавата трябва да реши дали да си купи 13 млн. дози от Pfizer или да инвестира в клинично проучване на българската ваксина". Това заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му ваксините като цяло са най-високото постижение на медицината.

"Превенцията на заболяването е най-доброто нещо, което може да се достигне в съвременната медицина. От тази гледна точка, ваксината е нещо страхотно. Но тя трябва да бъде много внимателно проверявана, защото не е за лечение, а се използва върху здрави хора", посочи още проф. Чорбанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст