Пореден спад на продажбите на нови коли в България

кола фиат

Продажбите на нови автомобили в България се свиват през октомври с 25.4% спрямо същия период година по-рано. Все пак има някакво подобрение  след спада с 27.7% през септември, виждаме от данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), Сделките у нас са били за 2088 возила спрямо 2798 новорегистрирани автомобили през октомври 2019-а.

За десетте месеца на тази година регистрацията на нови автомобили се е понижила с 35.6%, което означава 19 117 броя спрямо 29 692 през периода януари-октомври на миналата година.

Това се случва на фона на свиване на продажбите на нови автомобили и в Европейския съюз Там обаче намалението и само със 7.8 процента.  Анализаторите обяснява случващото се с новите  мерки за ограничаване на втората вълна на коронавирусната пандемия в много страни в Европа. Това обаче се отразява негативно на автомобилната индустрия.  

С изключение на Ирландия и Румъния, всички автомобилни пазари в ЕС са на загуби през октомври, включително и четирите водещи. В Испания има спад при продажбите с 21% на годишна база, във Франция – с 9.5%, в Германия – с 3.6%, а в Италия – само 0.2 на сто.  Обяснението е, че на Ботуша малко по-късно започна въвеждането на нови строги противоепидемични карантинни мерки. Затова и  италианската FCA Group, която произвежда марките Fiat, Jeep, Chrysler и Alfa Romeo, показва повишение на продажбите – с 3.9% на годишна база. Заедно с това италианското правителство отдели стотици милиони евро за подкрепа на автомобилния сектор в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст