ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руската Дума подкрепи доживотен имунитет за президенти на страната

руска Държавната държавна дума

Държавната дума – долната камара на руския парламент, подкрепи законопроект, предоставящ на руските президенти и техните семейства имунитет срещу съдебно преследване, когато напуснат поста, предаде Би Би Си.

Стъпката е сред конституционните промени, одобрени на референдум през юли. Лоялни на президента Владимир Путин доминират и двете камари на руския парламент, отбелязва Би Би Си.

Четвъртият мандат на Путин приключва през 2024 г., но поправките му позволяват да се кандидатира за още два мандата.

Той е на 68 г. и няма явен наследник.

Законопроектът за имунитета възобнови спекулациите за политическото бъдеще на държавния глава, който е на власт от 2000 г.

Опозиционерът и критик на Путин Алексей Навални коментира реторично: „Защо Путин се нуждае от закон за имунитета сега? Могат ли диктаторите да се оттеглят по собствена воля?“.

Текстът е одобрен на първо четене във вторник в Думата, в която повечето депутати са от партията на Путин „Единна Русия“. 37 законодатели от комунистическата партия са гласували против, съобщи БНР.

В Думата ще има още две четения, а след това законопроектът отива в Съвета на Федерацията (горната камара), а впоследствие и при самия Путин за подпис. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст