Учениците от 5-и до 12-и клас ще носят маски в класните стаи

матури

Носенето на маски в класните стаи от учениците от 5-и до 12-и клас става задължително. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на редовното правителствено заседание.

Министърът прогнозира, че следващите седмици ще са най-тежки за образователната система заради сезонните вируси, които годишно засягат между 20 и 40 хиляди ученици. Той добави, че до момента България има най-либералният режим спрямо останалите европейски държави по отношение на маските за учениците.

Вълчев заяви, че обучението в електронна среда е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. "Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване на присъственото обучение и обучението в електронна среда", поясни просветният министър.

Премиерът Бойко Борисов възложи на министъра на образованието да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията. "Това не са лесни задачи и не са лесни решения – да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, увери премиерът.

По думите му, локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. "Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите, и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто", подчерта Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст