ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България на крачка от милиардния заем от ЕС

пазари

Българското правителство е на крачка от получаването на 511 млн. евро заем по европейската схема SURE. По нея ЕК отпуска заеми за справяне с пандемията като парите са предназначени главно за запазване на заетостта. Пример за такава схема у нас е мярката 60/40. На 18 ноември Министерският съвет одобри съответния проект на споразумение с Европейския съюз и даде мандат на финансовия министър Кирил Ананиев да го подпише. Споразумението ще премине и през ратификация от Народното събрание, която, познавайки парламентарните нрави, ще е по-скоро рутинен акт. 

"Необходимостта от сключване на споразумението произтича от отправеното на 7 август официално искане от страна на България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Заемът, поискан от страната ни, е за допълване на националните усилия за преодоляване въздействието от избухването на пандемията от COVID-19 и на социално- икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица", поясняват от "Дондуков 1". 

Както "Банкеръ" неведнъж писа, максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, е 511 млн. евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.

Плащанията към някои държави вече започнаха. На 17 ноември Европейската комисия отпусна 14 млрд. евро на девет държави от ЕС във втория транш от инструмента SURE. Хърватия получи 510 млн. евро, Кипър – 250 млн. евро, Гърция – 2 млрд. евро, Италия – 6.5 млрд. евро, Латвия – 120 млн. евро, Литва – 300 млн. евро, Малта – 120 млн. евро, Словения – 200 млн. евро, а Испания – допълнителни 4 млрд. евро. 

Инструментът SURE може да предостави финансова подкрепа в размер до 100 млрд. евро за всички държави членки. До момента Комисията е предложила да се предостави финансова подкрепа от 90.3 млрд. евро на 18 държави членки, сред които и България. Следващите плащания ще бъдат извършени в рамките на предстоящите месеци и след продажбата на нова емисия облигации на ЕС на международните пазари, съобщават от Брюксел. 

На 10 ноември Европейската комисия издаде за втори път социални облигации по SURE на обща стойност 14 милиарда евро. Емитирането се състоеше от две емисии облигации. Първата е в размер на 8 млрд. евро със срок на погасяване през ноември 2025 година. Втората е 6 млрд. евро и трябва да погасена през ноември 2050 година. 

Любопитното е, че условията, при които Комисията взема заемите, се предават директно на държавите-членки бенефициери. Точно затова до момента не е ясно при каква лихва България ще получи заема в размер на 511 млн. евро. Уверенията на ЕК са, че всички държави членки получават средствата при изгодни условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст