Дарителският форум сигнализира за съмнително финансиране на сдружения от Бюджет 2021

пари плащане бизнес

Сдружение "Български дарителски форум" (БДФ) алармира с официално писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до парламентарната Комисия по бюджет и финансi, че между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г. се предлага публично финансиране на сдружения без информация за членовете на управителните им органи, за техните история, мисия, дейност и правила за разходване на средства.

Предложенията за държaвно субсидиране са направени от ДПС и "Обединени патриоти".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е внесъл предложение за финансиране на сдружение "дари.бг" с 1.116 млн. лв. през бюджета на социалното министерство. Според официалното предложение на правителството държавата ще финансира 21 утвърдени организации на хората с увреждания с общо 4.7 млн. лв., но ДПС настоява в списъка да влезе и "дари.бг".

"В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира сдружение "дари.бг", което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, в регистъра на Юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) не е налично, като няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел", пише в писмото на БДФ.

От дарителският форум посочват, че единствено от наименованието на организацията можем да се съди, че дейността ѝ има общо с дарителство, но от там не са запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение. "Български дарителски форум" изразява тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без ясна информация за лицата в управителните органи, история, мисия, дейност и правила за разходване на средства."

Организацията поставя въпроса кое налага неизвестното на широката общественост сдружение "дари.бг" да получи почти двойно повече пари от Съюза на инвалидите в България, който е предвидено да получи от бюджета 617 000 лв.

Подобна е ситуацията с предложеното от "Обединени патриоти" държавно финансиране с 35 000 лв. на "Добруджански научен институт". За него няма публична информация свързана с текущите му дейности, формата на неговото управление и начина на разходване на средствата му. "Не е откриваема и регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ. Посоченият институт няма сайт, който да предостави повече информация. Той не е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация", пише в писмото на "Български дарителски форум".

Според БДФ не е обосновано също предложението на патриотите т.нар. Македонски научен институт да получи директно финансиране от държавата чрез образователното министерство на стойност 100 000 лв. Въпросният институт има за цел да осветлява общественото мнение за "насилствената денационализация на българското население в Македония". Той обаче не е акредитиран научен институт от държавата в лицето на Националната агенция за оценяване и акредитация, като същевременно е в тесни връзки и осъществява съвместни дейности с посочения по-горе Добруджански научен институт (единствената информация за втория е от интернет сайта на първия). Институтът има сайт и достъпен устав, но в него не е посочен начинът на разходване на средства.

В писмото си до депутатите "Българският дарителски форум" настоява да бъдат обсъдени поставените въпроси, свързани с нарочното финансиране на юридическите лица с нестопанска цел от държавния бюджет.

"По какви правила и критерии се случва то, гарантирайки равнопоставеност на всички ЮЛНЦ в страната? Кои следва да бъдат минималните стандарти, на които една организация да отговоря (публично видими регистрация, управителни органи, отчети за дейността, годишни финансови отчети и др.), за да получава директно публично финансиране и какви са изискванията за отчитането му? Имат ли право организации без регистрация, доказана дейност и публична отчетност да получават публичен ресурс от държавата", питат от организацията за благотворителност.

Цялото становище на БДФ до Народното събрание вижте ТУК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст