Каракачанов: Мачът на Северна Македония в Европейския съюз свърши онзи ден

Каракачанов

Реакцията на България спрямо членството на Северна Македония в Европейския съюз не е закъсняла, защото до края на годината, по време на германското европредседателство, темата за започването на преговори със Скопие отново е актуална. Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на партията ВМРО Красимир Каракачанов.

България винаги е имала позиция за разширяването на Западните Балкани, но и винаги сме подчертавали, че това не може да бъде безусловно. Северна Македония трябва да покрие определени критерии, основният от които е отношенията й с България, подчерта вицепремиерът. "Правителствата в Северна Македония след 1989 г. смятаха, че могат да продължат по стария начин – да създават своя фалшива идентичност. Това е говореното на т. нар. им политически елит, който произхожда от стария елит на Югославия", каза Каракачанов пред БНТ.

По думите му, омраза към България се насажда не само в учебниците по история, но в и македонските филми, книги. Нямало село, в което да няма поне една паметна плоча срещу България.

Ако бъдем обективни, именно сегашният премиер Зоран Заев държи най-умерения политически език, смята вицепремиерът.

Според военния министър неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие означава, че нищо не се променя в тяхната политика, с изключение на това, че от "време на време правят някое добронамерено изказване и то предимно от Зоран Заев".

"Не са спрели не само да подръчкват, така да се каже, техни агенти в България и да ги финансират, но и да правят опити през дипломацията за създаване на малцинство", посочи Каракачанов.

"Както се казва, мачът свърши онзи ден. Има теоретична възможност до края на годината въпросът за започване на преговори отново да се внесе в дневния ред, но реално няма как да се случи", отбеляза лидерът на ВМРО. "Тази риторика на Скопие не помага с нищо. Горе-долу 30 години българските правителства правеха една грешка – смятайки, че историческите факти са на наша страна, ние направихме много малко да популяризираме българската кауза по света, докато по същото време се отделяха милиони от Югославия и от правителствата в Скопие през тези години. Знаете ли колко пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за създаване на документалистика", попита вицепремиерът.

България постъпи правилно – показа характер, показа достойнство, категоричен е Каракачанов.

На въпроса дали смята, че е възможно да бъде обявен за персона нон грата в западната ни съседка, той отговори няма как да се случи: "Няма как да посмеят, защото това би било един груб, просташки, дипломатически гаф."

Вицепремиерът коментира и напрежението пред централата на ВМРО преди дни, след което стана ясно, че именно евродепутатът и зам.-председател на партията – Ангел Джамбазки е бил този, който заливаше с вода протестиращите и хвърляше бомбички от последния етаж на сградата.

"Тези хора не са имали разрешение за протест, тук не става въпрос за протестиращи. На кадрите се вижда един политик ( лидерът на "Атака" Волен Сидеров – бел. ред.), който тези протестиращи от лятото не биха допуснали, защото той е част от управляващите", обясни позицията си Каракачанов.

"Имаме нахлуване в частна собственост с взлом, разбиване на вратата и тогава не Ангел Джамбазки, дори аз да бях, имаме право на реакция. Когато има агресия, човек има законно право да се защитава. Тук тава въпрос за вандализъм срещу сграда, която е исторически паметник на културата", изтъкна председателят на ВМРО.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст