ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лагард обеща мощен отговор от стимули през декември

Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща институцията да отговори на пандемията с убедителен пакет от парични стимули през декември. И настоя правителствата да осигурят "без бавене" икономически облекчения за компенсиране на ефекта от заразата.

В изказването си по време на изслушването пред комисията по икономика и парична политика на Европейския парламент на 19 ноември, часове преди извънредната среща на върха на Европейския съюз, госпожа Лагард каза, че европейските лидери трябва да превърнат общата фискална подкрепа в приоритет заради очакванията икономиката на еврозоната да бъде засегната тежко от скоростния ръст на инфектираните и от новите рестрикции.

Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе следващото си съвещание за паричната политика на 10 декември и вече обеща да увеличи стимулите на него. Госпожа Лагард пък заяви за пореден път, че извънредната пандемична програма за покупка на облигации и схемата за отпускане на дългосрочни заеми на банките ще са приоритетните инструменти за гарантирането на евтини кредити за компаниите, правителствата и потребителите до приключване на кризата. 

Същевременно, официални представители на ЕЦБ, между които и главният икономист Филип Лейн, се опитват да убедят инвеститорите да не акцентират прекалено върху размера на декемврийския пакет, подчертавайки, че ключът е в ефективността на мерките. 

Членът на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Централната банка на Естония – Мадис Мюлер – смята, че свръх евтините заеми (схемата TLTRO) трябва да са в основата на декемврийския пакет от стимули. Подобно е мнението и на колегата му от "Банк дьо Франс" – Франсоа Вилроа дьо Гало – който настоява да се поддържат "много благоприятни и много предвидими" финансови условия. 

ЕЦБ облекчи условията на кредитната си програма откакто избухна кризата с COVID-19. В момента банките могат да получават тригодишни заеми при годишна лихва от минус 1% (което означава, че на тях на практика им се плаща, за да ползват кредити), но само при условие, че получените средства се насочват към бизнеса и към домакинствата. Финансовите институции от еврозоната са изтеглили заеми за 174.5 млрд. евро през септември след рекордните 1.3 трлн. евро през юни. Засега са планирани само още два търга – през декември и през март. 

В изказването си за икономическата перспектива пред европейските законодатели госпожа Лагард посочи, че новините за разработените ваксини са "окуражителни", но не са основание за ограничаване на усилията в подкрепа на стопанството, защото масовото ваксиниране ще отнеме време. "Основното предизвикателство пред паричните стратези ще е да запълнят празнината докато ваксинирането набере скорост и икономическото възстановяване продължи със собствени сили", каза дамата. И допълни, че е "по-важно от всякога монетарната и фискалната политика да вървят ръка за ръка". 

Мнозинството икономисти прогнозират през декември да се приемат покупки на облигации за допълнителни 500 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст