ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Натискът на пандемията не разколеба ентусиазма – КИРО

Заплата

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Водещите   световни теми продължиха да формират настроенията на финансовите пазари и през изминалата седмица. Без капка съмнение можем да посочим развитието на пандемията от коронавирус като основен фактор в полезрението на  инвеститорите. Седмица след като фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer оповестиха постигнатият от тях успех в разработката на ваксина с над 90% ефективност срещу COVID-19, първоначални резултати от клиничните изпитвания на друга американската биотехнологична компания "Модерна" показват, че разработваната от тях ваксина срещу вируса е показала 94.5% ефективност. Часове по-късно първият "тандем" коригира коефициента на ефективност на ваксината си, като го повиши до 95 на сто.

Същевременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард побърза да успокои инвеститорите, че въпреки "благата вест" финансовата институция не смята да прави корекции в провежданата към момента  и исторически погледнато крайно либерална монетарна политика, тъй като "в разработения от ЕЦБ основен сценарий така или иначе се е очаквала  ваксина през първата половина на 2021 г.". 

Пазарите отново реагираха с несекващ ентусиазъм на новината за новоразработената от "Модерна" ваксина, макар че голяма част от  позитивният заряд  вече беше изразходена  при първата публикация. Най-големият печеливш от откритието отново беше петролът. "Черното злато" в леката си форма вече стабилно се търгува на нивата над 40 долара за барел, а  на моменти наближаваше  и  до 43 долара. Най-големият губещ от обещаващото фармацевтично изобретение бяха ценните метали. Инвеститорите, обнадеждени от позитивният развой и от очакваното скорошно приключване на пандемията, намаляваха дела на златото и среброто в портфейлите си, като жълтият метал "флиртуваше" с нивото от 1850 долара за тройунция, докато същевременно сивият му "колега" се разменяше около 24 долара.

Основните борсови индекси продължиха да се търгуват около рекордните нива, постигнати при огласяването на първата ваксина, но не намериха сили да отбележат нови рекорди.

На "БФБ-София" търговията продължи да се движи в тесни граници и без ясна посока. Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX консолидираше плътно около нивото от 425 пункта. От "сините чипове" най-добре се представиха книжата на "Градус" и  на  "Софарма". Старозагорският производител на птичи продукти увеличи капитализацията си с над 2%  – до 1.45 лв. на акция. От своя страна, "Софарма" успя да задържи нивото от 3 лв. за дял и дори да се отдалечи от него, възходящо, до около 3.08 лв. за акция. От фармацевтичният концерн съобщиха на акционерите си, че на 23 ноември дружеството ще започне изплащането на дивидента в размер на 4 стотинки на акция, гласуван в края на септември.

Традиционно месечен доклад за дейността си изнесе "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството наруши тенденцията от началото на годината на акумулиране, —  за месеца са продадени 1377 дка земеделски земи на средна цена 1500 лв./дка, а са закупени само 580 декара при средна цена от 1109 лева. Инвеститорите реагираха вяло на новината и книжата на "Адванс Терафонд" консолидираха в сравнително тесните граници между 1.70 лв. и 1.73 лв. за дял.

През седмицата данни за октомври поднесе и "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС). Ямболското дружество отчита продажби за месеца в размер на 5.86 млн. лв. и брутна печалба от 1.34 млн. лева. След новината акциите на ХЕС поскъпнаха с 1.6% до 3.82 лв. за дял.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст