Средният осигурителен доход за септември е 1081,73 лева

левове

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец септември 2020 г. е 1081,73 лв. 

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.10.2019 г. до 30.09.2020 г. е 1045,93 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец октомври.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че аплатите на полицаите ще бъдат вдигнати догодина с 15%, а не с 10%, както предвиждаше държавният бюджет. Няма да бъдат достигнати обаче 30%, с колкото ще се вдигнат възнагражденията в 34 държавни администрации, които имат пряк досег с потенциални носители на заразата от коронавирус. 

В същото време Еврокомисията  предупреди, че Европа е изправена пред бавно възстановяване през следващата година с висока опасност от нарастващи фалити на компании и дългосрочна безработица.

Загубите на работни места и нарастването на безработицата натоварват сериозно поминъка на много европейци. Политическите мерки, предприети от държавите членки, заедно с инициативи на равнище ЕС, помогнаха да се смекчи въздействието на пандемията върху пазарите на труда. Безработицата ще продължи да нараства през 2021 г., тъй като държавите членки постепенно премахват мерките за спешна подкрепа, но подобрение се очаква чак през 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст