ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Захариева: Балканският сексизъм на Северна Македония няма място в Европейския съюз

екатерина захариева

Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила Договора за добросъсетство, имаме междуправителствена комисия, каза пред Нова телевизия министърката  на външните работи Екатерина Захариева.

"Правени са проверки и са изготвяни протоколи и преди години. Многократно официално е сигнализирано и за нарушения, административни пречки и език на омразата. Повече от година и половина нямаме отговор за програма за култура, образование и спорт. Едва сега решиха да отговорят на предложението на Министерството на отбраната за това, България да им помогне в охраната на въздушното пространство. Прекратиха работата в нарушение на договора на историческата комисия. Аз, като жена, се възмущавам на техния език и сексизъм. Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз”, категорична е Захариева.

Външният министър обясни, че не приема изразите им лично, а е против подобен език спрямо българските жени. Тя обясни, че от западната ни съседка са реагирали едва вчера, въпреки че са имали сигнали от българска страна.

„Това е основната причина да не кажем „да” в момента. Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент”, поясни Захариева и разказа и за случай, в който съветник в Министерството на отбраната на Северна Македония, който предложил абсурдни точки в декларация. Според външния ни министър най-фрапиращата идея било граждани с българско самосъзнание да бъдат репатрирани у нас.

Безспорно най-доволен от българското вето върху преговорите за членство в ЕС на Северна Македония е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Мачът свърши онзи ден. Оттук нататък има възможност до края на годината, ако Северна Македония е готова, да се внесе отново в дневния ред за Европейския съюз, но това е теоретично. Теоретично е възможно, но реално няма как да се случи", коментира Каракачанов. 

Каракачанов недоумява какво значи да бъде обявен от Скопие за персона нон грата. 

"Няма да посмеят да го направят, няма да го направят, защото би било крайно груб, просташки дипломатически гаф. Как ще стане тази работа, не ми го побира акълът как може да стане", категоричен бе военният министър

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст