ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двадесетте българи „Праведници на света” – описани в книга

книга

България се гордее със спасяването на своите близо 48 000 български евреи. Но не са чак толкова много хората обаче, които знаят, че в Националния мемориал на катастрофата и героизма „Яд Вашем“ в Йерусалим, сред многото имена (общо 22 000 от 45 държави) на мъже и жени, защитавали своите съседи – евреи с риск за живота си, са изписани и двадесет български имена. Тези наши сънародници са удостоени със званието „Праведници на света”. Това са журналистът и политически деец Димо Тотев Казасов, българският екзарх Стефан (със светско име Стоян Попгеоргиев), патриарх Кирил (със светско име Константин Марков), политикът и общественикът Димитър Йосифов Пешев, търговецът от Кюстендил Асен Суичмезов, адвокатът от Кюстендил Иван Момчилов, учителят и деец на ВМРО в Кюстендил Владимир Куртев, адвокатът и депутат от Кюстендил Петър Михалев, счетоводителят от Кюстендил Михаил Георгиев Михайлов, Вера Пасева – Ичкова от София, д-р Павел Герджиков от Шумен, медицинската сестра от Лом – Надежда Василева, Младен Иванов от София, Станка Стойчева от Търговище, хлебарят от София – Рубин Димитров – Бичко, лекарят д-р Атанас Костов, театралната актриса Анна Георгиева Дамянова – Попстефанова, юристът Анна Сърчаджиева, Спиро Денков от София и българинът от Одеса – Васили Иванов.

На тях са посветени 27 разказа, написани от младежи – ученици и студенти. Те са били участници в Седмия национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Текстовете са събрани в сборник „Аз съм един от тях – българските праведници на света“.

В конкурса са участвали над 150 младежи от цялата страна, които са направили ценни изследвания, открили са малко познати факти за живота на двадесетте българи, които са разказали увлекателно и вълнуващо.

В сборника са включени най-добрите разкази, отличени от журито на конкурса.

Сборникът „Аз съм един от тях – българските праведници на света“ би могъл да послужи за ценно образователно и историческо помагало. За това и се издава със съдействието на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерски съвет.

Ще  бъде разпространен в читалища, обществени и  училищни библиотеки.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст