ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столична община пуска училищни автобуси, за да намали трафика

училищни автобуси

Столична община въвежда пилотно училищни автобуси. Първите ще са за децата от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ "Уилям Гладстон" и 32 СУ "Свети Климент Охридски". Те ще функционират като част от градския транспорт. 

Родителите на малките ученици ще могат да се възползват от тях в рамките на два поредни месеца през следващата година. 

Тестовите автобуси ще обслужват две от най-големите училища в централната част на града, където ежедневно се наблюдава струпване на автомобили. По този начин ще бъде намален трафикът в района на учебните заведения, ограничавайки кратките пътувания с кола, които родителите предприемат всяка сутрин, за да оставят децата си. 

Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект "Зелена София". Екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища. На базата на адресите на децата и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS) "Зелена София" разработват 9 маршрута, като всеки от тях обслужва 2 училища. 

Проектираните маршрути са прецизирани и се реализират от направление "Транспорт и градска мобилност", начело със зам.-кмета Кристиан Кръстев и ОП "Столичен автотранспорт", съвместно с "Център за градска мобилност".

На базата на предварително допитване до родителите има заявен интерес от близо 70 деца. 

Проект "Училищни автобуси" е продължение на инициативата "Пеша на училище", която се провежда от 2017 г. В първото издание се включиха 3 училища от различни части на града, а във второто интерес за участие по двата проекта заявиха общо 18.

Екипът на "Зелена София" започна активна работа с ръководствата на тези училища, а през март 2020 г. проведе анкета сред над 2000 родители на деца в началните класове. Резултатите показват, че над 52% от родителите водят децата си с автомобил до училище. Причините за това са различни, но това, което родителите посочват като основно свое притеснение за безопасността на децата, е трафикът. 

Настоящият пилотен проект има за цел да адресира именно тези проблеми, като осигури безопасно придвижване на децата до училище чрез специализиран транспорт. Това гарантира и по-чист въздух, благодарение на намаления автомобилен трафик в района на училищата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст