ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Данчо Пенчев отново e шев на РЗИ-София

Данчо Пенчев

Бившият шеф на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев отново оглави институцията. Той подаде оставка преди повече от месец след скандала около карантинирането на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Няколко дни по-късно той беше назначен за заместник-директор на софийското РЗИ. Сега става отново титуляр, след като досегашният шеф д-р Илонка Маева е подала молба за пенсиониране.

В края на октомври визитата на Радев в Естония бе предсрочно прекратена заради информация, че е бил контактен със заразен с коронавирус. Президентът беше поставен под карантина. На следващия ден Данчо Пенчев отмени карантината му, след като държавният глава е дал два отрицателни теста за COVID-19.

Дни по-късно премиерът обяви, че се самоизолира заради контакт със заразения зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Ден след свалянето на карантината заради два отрицателни теста, Борисов обяви, че третият му PCR тест е положителен и подаде към РЗИ контактните си лица.

Според заповедта на здравния министър, всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Отрицателният PCR тест не е посочен като условие за отмяна на карантината. 

Столичната РЗИ беше обвинена в прилагането на двойни стандарти спрямо обикновените граждани и хора, заемащи висши държавни постове. Причината е, че не е ясно на базата на кои нормативни текстове бе прекратена карантината на Борисов и Радев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст