ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС критикува “прибързаното” одобрение на ваксината на “Пфайзер” от Великобритания

еврокомисия знаме на ес европейски съюз

Европейският съюз разкритикува бързото одобрение от страна на Великобритания на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, като заяви, че собствената му процедура е по-задълбочена. Тази критика идва часове, след като Великобритания стана първата западна държава, одобрила за употреба коронавирусна ваксина, предаде БНР.

Ходът за издаване на спешно разрешение за ваксината на Pfizer/BioNTech е възприет от мнозина като политически успех за британския премиер Борис Джонсън, който изведе страната си от ЕС и беше изправен пред критики за отношението си към пандемията по време на първата коронавирусна вълна през пролетта.

Решението беше взето в рамките на свръхбърз процес за одобрение при спешни случаи, който позволи на британския регулаторен орган да предостави временно разрешаване на ваксината само десет дни след като започна да проучва данните от мащабните проучвания за ефективността на тази ваксина.

В необичайно откровено изявление Европейската агенция по лекарствата (EMA), която отговаря за одобряването на ваксините срещу Covid-19 за ЕС, заяви, че по-продължителната процедура за одобрение е по-подходяща, тъй като се основава на повече доказателства и изисква повече проверки от спешното процедура, избрана от Великобритания, съобщава Ройтерс.

Агенцията EMA заяви във вторник, че ще реши до 29 декември дали да одобри ваксината на американския производител на лекарства Pfizer и неговия германски партньор BioNTech.

Говорител на Европейската комисия каза, че процедурата на EMA е "най-ефективният регулаторен механизъм за предоставяне на достъп на всички граждани на ЕС до безопасна и ефективна ваксина", тъй като се основава на повече доказателства.

Джун Рейн, ръководителят на Британската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA), обаче защити днешното решение. "Начинът, по който MHRA работи, е еквивалентен на всички международни стандарти", посочи тя.

Очакваме ваксинацията срещу ковид в ЕС да започне в началото на следващата година. Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис след заседание на европейските здравни министри. През ноември ЕК изрази надежда достъпът до ваксините да бъде осигурен преди края на тази година.

Гражданите имат нужда от ясна информация за ваксините, за да могат да вземат информирано решение, добави еврокомисарят. По нейните думи е необходимо също да има ясен график за отпадане на въведените противоепидемични ограничения. Тя призова мерките срещу разпространението на заразата да се спазват особено внимателно по предстоящите празници и в следващите месеци.

Усилията на всеки са от значение. Данните за броя на заболелите се успокояват, но бройките остават високи. На всеки 17 секунди в Европа умира човек от ковид, всеки ден 5000 европейски семейства губят свой близък от новата болест, добави Кириакидис.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст