ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сачева увери, че в момента няма извънреден ръст на безработицата

Деница Сачева

Към момента няма извънреден ръст на безработицата, няма покачване за последните няколко дни. Продължават да се регистрират около 1000-1100 безработни на ден, каза пред репортери социалният министър Деница Сачева преди заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

"Внимателно следим числата, но дали ще има ръст, ще стане ясно след втората седмица на декември", отбеляза министърът.

До този момент по мерките, които сме предприели с Министерството на икономиката, са изплатени над 1 милиард и сто милиона лева, като само за мярката 60/40 са изплатени около 565 милиона лева, посочи министърът. Още 200 милиона по нея вероятно ще са в бизнеса до края на годината, а за следващата година още 300 милиона са предвидени", съобщи Сачева.

По думите ѝ, със сигурност има работодатели, на които "мерките не биха могли да им паснат по кройка, защото има различни ситуации, казуси, но правителството прави всичко възможно да запази поне 350 000 работни места".

Министърът коментира и предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ в Кодекса на труда да се въведе понятието "принудителен престой за работодателя" за случаите, в които предприятията спират дейността си поради заповед на държавен орган, както и да са предвидят съответните компенсации за работниците и работодателите. А във времето на принудителния престой работникът или служителят има право на компенсация от държавата в размер на 80 на сто брутното си трудово възнаграждение за месеца, предхождащ издаването на заповедта за затваряне на предприятията. Компенсацията за тях пък да е до 25 на сто от нетните приходи от продажби спрямо същия месец на предходната година.

 Сачева отбеляза, че идеите трябва да се обсъдят с Министерството на финансите, защото изискват сериозен финансов ресурс. Тя подкрепя тезата, че е необходимо антикризисно законодателство на страната. Такова има в Германия и се активира по време на криза.

Според нея също би било добре да се окрупнят някои от мерките.

"Всички дни на неплатен отпуск ще бъдат заплатени. Събираме документи за всички тези, които бяха затворени от 29 октомври до момента. За декември също е възможно да се подават заявления, но самото изплащане ще настъпи след като приключи периода, защото в момента се изплащат заплатите за ноември, а за декември заплатите са дължими или в края на месеца, или в началото на януари", каза по време на изслушване в комисията по социална политика министърът.

"Имаме постъпили около 400 заявления за два дни. Целият неплатен отпуск, ако той е в рамките на 60 дни, ще бъде платен. Няма да има нито един ден, в който работникът да е бил в неплатен отпуск и да не получи възнаграждение'', увери Сачева.

От думите ѝ все пак става ясно, че голяма част от хората ще получат обезщетенията си след празниците, въпреки уверението от нейна страна, че целта на мярката е служителите от затворените бизнеси да получат помощ, за да посрещнат Коледа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст