ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ваксинирането срещу COVID у нас започва след Нова година

брифинг здравно министерство

На редовното правителствено заседание в сряда е бил приет националният план на България за готовност при пандемия. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

При изготвянето му са използвани насоки на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, научни познания, натрупан практически опит в страната, уточни Ангелов.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляването на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектор и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото за хода на пандемията и предприетите мерки.

Планът има общ характер предвид факта, че пандемия може да възникне от различни патогени. Той е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. "Такива планове ще бъдат разработени, ако обществото ни се изправи и пред друга пандемия, като настоящият план е програмният документ, върху който ние ще стъпим", обясни Костадин Ангелов.

"След Нова година ще започнем имунизация срещу коронавирус", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Ще има хора, които казват: "Не вярваме в тези ваксини." Не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се е имунизирал", изтъкна Кунчев.

Следващата седмица Министерският съвет ще утвърди национален план за ваксиниране срещу коронавируса. Планът ще бъде представен до края на тази седмица.

Кабинетът е определил генералния директор на Българския червен кръст проф. Красимир Гигов за председател на координационния съвет по ваксинацията. Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Всеки желаещ ще може да се имунизира.

Ваксините, които страната ни ще получи, ще са същите, които ще използват останалите европейски държави.

"До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от ваксината на "Пфайзер". Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, като сред тях са складът на "Бул Био" в столицата, РЗИ-София и РЗИ-Бургас. Днес или утре се подписват договорите с фирмите, които могат да доставят и фризери, подходящи за съхраняване на ваксината", обяви Ангелов.

До момента за справяне с пандемията от коронавируса България е дала над 2 млрд. лева, обяви министърът. Само за бонусите на служителите, работещи на първа линия ,се дават по 80 млн. лв. на месец, добави той.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ВМА вече очаква доставка на три фризера от 850 литра, в които да се съхраняват ваксините.

"Правят се опити да се заобиколи заповедта с ограниченията. Заведения се пререгистрират, събирането на хора до 15 души се използва за образователни занимания на децата, къщи за гости събират резервации за 8 декември. Ние задаваме рамката, но много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната", отбеляза министърът на здравеопазването. Той отново призова мерките да се спазват, а гражданите да подават сигнали, когато ограниченията биват нарушавани.

Ангелов обяви, че вече има "лека тенденция на ефект" от наложените по-строги противоепидемични мерки. Ако ситуацията се развива положително, първо ще бъдат отворени детските градини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст