ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закриват социални домове в страната след тревожен доклад на Съвета на Европа

психиатрия

Общо 28 социални институции в България ще бъдат закрити. Това съобщи социалният министър Деница Сачева, след като комитетът против изтезанията към Съвета на Европа публикува доклад, в който констатира, че състоянието на социални и психиатрични домове в страната е тревожно.

Докладът е написан, след като през август 2020 г. делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници – "Св. Иван Рилски" в София,  болниците в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Освен това са посетени и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).

"Огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите към леглата, връзване с вериги и заключване с катинари в социалните домове е България". Това е само малка част констатациите в доклада, огласен днес. В него се отбелязва, че дългогодишните препоръки на комитета за лечението и условията в тези заведения не са отразени от властите у нас.

Сачева не отрече, че в страната има домове за социални грижи, в които условията са крайно неприемливи. Тя уточни, че управляваното от нея ведомство заедно с Върховна административна прокуратура още в края на август са направили изпреварващи проверки в над 25 институции. По думите й персоналът там не е обучен да работи спрямо нуждите на хората. Предстоят още проверки на прокуратурата.

От комитета отбелязват, че на всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, а охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи.

Условията за живот в трите психиатрични клиники са се подобрили, особено в Царев брод и в Бяла в сравнение с 2006 г., отбелязват още от комитета. Въпреки това има какво още да се желае и при битовите условия и при персонала. 

Във връзка с пандемията в доклада се посочва, че разпространението на коронавируса е сериозен риск за настанените в тези заведения. Комитетът препоръчва на българските власти да разработят стратегия за реакция в пандемията за домовете и психиатричните болници, както и да преразгледат пълната забрана за посещения на пациенти в психиатричните болници и да гарантират посещения при безопасни условия. Препоръчва се също да се обърне сериозно внимание на възможността държавата да финансира редовно PCR тестване на целия персонал и на настанените.

"Подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан", пише комитетът.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст