ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-много румънски и турски бизнесмени са пътували до България

пазари

Най-активно е бизнес присъствието у нас през октомври от фирми от балканските страни. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 77.20% от всички пристигнали у нас със служебна цел са от съседните държави. Най-много румънски (18 711) и турски (16 763) бизнесмени са посетили нашата страна в този период. Обяснението е просто – близостта, по-малкото гранични пречки и големия брой съвместни проекти и фирми, които се изпълняват във всяка от страните. Не бива да пропускаме и другия факт, че и най-много туристи от тези страни са пътували до България през октомври – румънците са 93 088 човека, а турците – 94 336.

Гледайки данните от националната статистика, прави впечатление, че от 

Германия – 

най-големият ни търговски партньор, у нас са идвали със служебна цел, много малко хора. А страната е дори извън десетката на най-активните. Само 148 германци  са били у нас за бизнес през октомври. Но пък през септември България е посетена от 587 бизнесмени. За  периода между януари и август българските фирми за изнесли повече стоки за Германия спрямо осемте месеца на миналата година. При това има и ръст от 0.7% в експорта на годишна база, който е за 5.68 млрд. лева. Във вноса има спад от 11.7% до 4.63 млрд. лева. Но пък търговското салдо отново е положително за страната ни (+1.05 млрд. лева).

Сред останалите търговски партньори на България прави впечатление бизнес нашествието от 

Украйна. 

Страната ни е посетена от 2633 човека със служебна цел. За сравнение, 2636 украйни са пътували до България по бизнес и през септември. При износа за периода януари-септември има спад от 38.8% на годишна база и той е на стойност 322.1 млн. лева. И при износа има намаление, но то е само с 8.1%, като сме внесли стоки за 748.8 млн. лева. Но, от друга страна, от Украйна у нас са дошли и 13 378 туристи, което поставя страната на седмо място по този показател за октомври. 

От 

Обединеното кралство

със служебна цел у нас през октомври са пътували 925 човека. През септември пък командированите са били 469. Ако погледнем данните за деветте месеца на тази година то български фирми са изнесли стоки за 935.1 млн. лева за Острова, а вносът е за 525.1 млн. лева. И по двата показателя има спад на годишна база, но по-важното е, че имаме положително търговско салдо с Обединеното кралство.

От

Полша

са пристигнали 767 човека със служебна цел. През септември обаче у нас са били 6229 бизнесмени. Но бързата промяна в ковед ситуацията се казва думата. Последните данни за търговията между България и Полша не са лоши. За времето между януари и август сме изнесли продукти за 846.3 млн. лева, което означава увеличение с 3.1% на годишна база. При вноса има спад от 5.6% и той е на стойност 1.38 млрд. лева, но се запазва положителното търговско салдо за Полша. 

Вярно е и това, че пътуването до нашата страна със служебна цел в тези ковид времена не е толкова съществен показател, от който да си правим фатални изводи за търговските отношения. Но той показва, че търговските ни партньори вървят с различна стъпка към възстановяването на икономиките си. А и анализаторите вече са много по-умерени в изказванията си по този въпрос, а правителствата са притиснати и от втората вълна на пандемията. Нищо чудно да последват и трета, и четвърта… 

Компаниите също не правят вече дългосрочни планове и следват стъпки, съобразени с партньорите им по отношение на поръчките и производството и продажбите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст