ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пазарите попаднаха в мъртво вълнение

валути

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

От известно време пазарните участници гледат безучастно  излизащите негативни данни за състоянието на водещите световни икономически държави и не виждат повод за оптимизъм.

Инвеститорите обаче преценяват  бъдещето и преценяват рисковете и момента, в който да излязат  на  къса или дълга позиция, водени най-вече от очакванията за промяна. В зависимост от очаквания интензитет и момент на предполагаемото изменение на пазарните условия, те взимат своето решение. Вече цял месец обаче те с е люлеят  в мъртво вълнение, което не им дава възможност да поемат инициатива. Ставаме свидетели на моментни дневни движения, но липсва импулсът за поемане на ясна и осъзната пазарна посока.

ФЕД обяви, че очаква ниските лихви да се прилагат   още дълго  време и в добавка те ще налеят един трилион долара в опита  да преведат САЩ безболезнено през върлуващата пандемия, която все по-отчетливо се отразява и на икономиката.

Новите ваксини срещу COVID-19 никнат като гъби. Те обаче не са панацея, защото се оказва, че първият щам вече преминава, но се задават нови. Фармацевтичната индустрия процъфтява, а  останалите индустрии затъват.

Водещите борсови индекси, които са най-прецизният барометър за пазарните настроения, отчитат безветрие. Американският Dow Jones Industrial Average и немският DAX не отчетоха никакви забележителни движения през изминалата седмица. Азиатският пазар беше малко по-активен, там   японският     NIKKEI и китайският  CSI300 се повишиха умерено, съответно с по 2 и 3% на седмична база.

Черното злато – нефтът, също заседна на нивото от 45 долара за барел. Подобно е положението и с благородния метал – златото, което се търгува при 1800 долара за тройунция, но през последните дни отчита тревожни импулси за ново повишение.

Двойката евро/долар най-после проби нивото от 1.2 долара за евро. Европейската валута поскъпна до нивата отпреди почти три години.

Държавните облигационни емисии на страните от Централна и Източна Европа също останаха относително спокойни на фона на случващото са на световните финансови пазари. Полските еврооблигации поскъпнаха с едва 6 евро цента, но тези на Румъния и на Унгария загубиха по 13 и  по  38 евроцента.

Ценовите движения при българските еврооблигации бяха още по-незабележими – от едва 3 до 10 цента. Ето защо и носената от тях доходност остана на практика без изменение спрямо предходната седмица. Най-дългосрочните ни емисии – с падежи през 2050, 2035 и 2030 година, се търгуват на положителна територия и носената от тях доходност е съответно 1.27%, 0.77% и 0.32% на годишна база. Останалите ни книжа – с падежи 2028, 2027, 2024, 2023 и 2022 година, стъпиха на червена територия, носейки отрицателна за купувача доходност  съответно от минус 0.03%, минус 0.12%, минус 0.36%, минус 0.39% и минус 0.38% на годишна база.

Държавният бюджет отчита дефицит за първи път от много време насам и основната причина за това е върлуващият вирус и мерките срещу него, от които страда най-много бизнесът. Неработещата икономика не генерира продукти и услуги, което пък носи по-малко данъчни приходи в хазната. Негативният ефект вече е налице.

Министерството на финансите със сигурно няма да прибегне до реализирането на нови емисии от държавни ценни книжа за попълването на бюджетната дупка, защото тя е пренебрежимо малка. Очакванията са още в началото на следващата година обаче да станем свидетели на раздвижване на първичния  пазар на държавни ценни книжа (ДЦК).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст