ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пазарната оценка на “Чайкафарма” е над един милиард лева

бюджет

"Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД е най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД през ноември.  

Фармацевтичната компания започна първия борсов ден на дванадесетия месец от тази година при цена на акциите си от 12.70 лева за един брой, което означава, че компанията струва 1 043 940 000 лева. За изминалите месеци от началото на годината котировките на книжата на производителя на генерични лекарства следват възходящ тренд и са нараснали с 2.60 лева. 

Логично фармацевтичният сектор се развива добре във времена на криза и компанията успява да извлече ползите от ситуацията. Финансовите резултати подкрепят доверието на инвеститорите в тези акции и ентусиазма им по отношение на техния потенциал. 

През третото тримесечие "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД е закупила парцел в Казичене, където планира строителстовото на трети завод. Той трябда заработи в края на 2022 година. 

Приходите на дружеството от продажби през третото тримесечие са се увеличили спрямо второто тримесечие на 2020-а и в края на септември са на стойност 32.77 млн. лева. Естествено засиленото производство е съпродено и с повече разходи по дейността – най-вече тези за външни услуги, за материали и за възнаграждения, показват числата в отчета на мениджърите. В крайна сметка фирмата е на печалба и тя е с около един милион лева по-висока спрямо периода между януари и юни тази година. 

Тези резултати са постигнати и с повече назначени служители.  

 

Конкурентите на БФБ

По показателя "пазарна капитализация" "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД е далеч пред своите конкуренти на "Българска фондова борса" АД. Но не е изненада, че още една фармацевтична компания – "Софарма" АД, е най-близо до нея, но тя има двойно по-ниска капитализация – 407 089 655 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст